24 Aralık 2014 Çarşamba

Çikolatalı Fındıklı Kek...

 
Yerken mutlu eden kek de denebilir. Denemek isteyenler için buyurun tarife :)
 
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
80 gr. çikolata (bitter ya da sütlü, benmari usulü eritilmiş)
1 paket kakao (25gr)
2 su bardağı kadar un (kıvamını ayarlamak için yavaş yavaş eklenecek)
1 kabartma tozu
1 vanilya
 
 
Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpılır. Süt ve sıvıyağı eklenerek güzelce karıştırılır. Çikolata ilave edilir. Elek yardımıyla un, kabartma tozu, vanilya, kakao karışıma elenir ve karıştırılır, kıvamını bulan kek harcına fındıklar ilave edilerek yağlanmış unlanmış kek kalıbına dökülür. Bekletmeden 170 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun.
 

21 Aralık 2014 Pazar

Dana Kavurma...


 
Kavurma etin en güzel halidir diye düşünüyorum. Sıklıkla yapılmasa da yapıldığı zamanlarda herkesin mutlulukla tükettiği bir öğün oluyor bizim evde. Hani şu marketlerden aldığınız kavurmaları gözünüze getirin bu tarifini vereceğim kavurma da aynı o lezzet de. Haydi buyurun tarife...
 
Malzemeler:
1 kilo dana sotelik et
100 gr. tereyağı (iç yağı veya kuyruk yağı)
Tuz
 
Yapılışı: İlk öncelikle bir kaşık tereyağında etler suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Kendi suyunu çeken etlere üzerine çıkana kadar sıcak su eklenir ve orta ateşte pişmeye bırakılır. Sıcak su ekleme işi 2-3 seferi buluyor. Etlerin piştiğinden emin olduktan sonra tuzu eklenir ve eğer tereyağı kullanacaksanız, etlerin ortası açılarak tereyağı ortaya bırakılır ve üzeri etlerle örtülür. Orta ateşte tereyağının eriyip etlere karışması sağlanır ve altı kapatılır. (Eğer iç yağı veya kuyruk yağı kullanacaksanız ilk önce tavada güzelce eritip daha sonra etlerin üzerine güzelce gezdirilir.) Afiyetler olsun. 
 


26 Kasım 2014 Çarşamba

Kahve Çekirdeği...

 
Çook soğuk bir günden merhaba. Bu soğuk güne bir kahve, yanına da şirin mi şirin, minik kurabiyeleri öneririm :) yapması sabır isteyen ama fırından çıkınca da iyi ki yapmışım diyeceğiniz leziz kurabiyeler.
 
Malzemeler:
1 yumurta
125 gr. tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı tepeleme kakao
2 tatlı kaşığı tepeleme nescafe ( bir yemek kaşığı sıcak suda karıştırılacak)
Yarım su bardağı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı kadar un (ele yapışmayacak kıvamda ayarlanacak)
 
Yapılışı:
Yumurta, tereyağ, pudra şekeri, kakao, nescafe, nişasta güzelce karıştırılır. Diğer malzemeler ilave edilir. İki nohut büyüklüğünde oval yuvarlanır ve bıçağın arka kısmı ile üzerine derin çizikler atılır. 180 derece ısıtılmış fırında 5 ila 7 dakika kadar pişirlir. Fırından çıkınca kendini toplaması beklenir. Afiyetler olsun.
1 paket vanilya
 

4 Kasım 2014 Salı

Biberli Ekmek...


Kocaman bir merhaba :) Daha öncede yazdığım gibi İsmek kursuna başladım. Güzel bir ortamda bilgi paylaşımlarıyla kendim için yaptığım bir hareket oldu. Zaman tabi ki herkes gibi benim için de çok hızlı ve koşturma ile geçiyor ama kendi adıma bir sosyallik olmuş oldu...

Tarifini vereceğim biberli ekmeklerde orada yaptığımız tariflerden sadece biri. Sevgili hocamız birbirinden güzel tarifleri bizlerle paylaşıyor bu ekmeklerde benim favorilerim arasında. Denemek isteyenler için buyurun tarife...
 
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı
Yarım paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
Tuz
4,5 su bardağı un
 
Üzeri için;
1 büyük soğan
1 kırmızı biber
1 yemek kaşığı biber salça
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı nane
2 yemek kaşığı susam
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı pul biber
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
 
Yapılışı: Hamur malzemeleri ile hamur yumuşak olacak şekilde yoğrulur. Üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır. Diğer taraftan kırmızı biber ve soğan zeytinyağında sotelenir. Diğer malzemeler ilave edilir hafifçe kavrulur. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak elle hafifçe açılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı kadar harçtan sürülür.
180 derece fırında pişirilir. Afiyetler olsun. 
 
 

16 Ekim 2014 Perşembe

Nar En Kolay Nasıl Ayıklanır...

 
 
Hazır nar mevsimi gelmişken çoğu evde yaşanan nar ayıklama krizine bir kolaylık sağlamak için pratik  bilgi vermek istiyorum. Üzerinizde hiç bir nar lekesi olmayacak emin olabilirsiniz :)
Bunun için bir büyük kaba yarısını geçecek şekilde su doldurulur. Ayıklanacak olan nar güzelce yıkanır, suyun içerisinde dörde bölünür. Ellerimizi suyun içinden çıkarmadan narlar pıtır pıtır ayıklanır ve kesinlikle narın suyu dağılmaz. Bütün narlar ayıklanıp süzgeçten süzülür ve bu güzel meyve keyifle yenir :) Fazlaca ayıklayıp ağızı kapalı bir kapta dolapta da saklayarak canınız istedikçe tüketebilirsiniz.
Kocaman sevgiler :)


25 Eylül 2014 Perşembe

İncir Dolgulu Kurabiye...

 
Havaların soğuması ile benimde kurabiye ve kek aşkım artıyor. Masada boy gösteren ve okuldan gelen çocuklarıma bir bardak süt ile sunabileceğim besleyici bir atıştırmalık oluyor. Bu tarif Gülay arkadaşımdan görüp beğendiğim ve yapılacaklar listesine aldığım bir kurabiye idi. Düşündüğüm gibi çok da lezzetli oldu. Kurabiyede alternatif arayanlar için buyurun tarife geçelim :)
 
Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
175 gr. oda ısısında tereyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı tarçın
Bir tutam tuz
3 su bardağı un
 
İç malzemesi için;
400 gr. kuru incir 
1 çay bardağı şeker
1,5 su bardağı su
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
 
Yapılışı: Yumurta, şeker ve tereyağı güzelce karıştırılır. Kabartma tozu, vanilya, tarçın, tuz ilave edilir. Un kontrollü bir şekilde eklenerek ele yapışmayacak hale getirilir. Üzeri kapatılarak yarım saat buzdolabında bekletilir. Diğer taraftan bir tencereye incirlerin sapları temizlenip ikiye bölünerek dahil edilir, üzerine suyu ve şekeri de eklenerek orta ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir. (20 ila 25 dakika) cevizi ve tarçını da ilave edilerek blendırdan geçirilir. Buzdolabımızdaki hamur unlanmış tezgahta dikdörtgen olacak şekilde açılır. Geniş ucuna iç malzemesi döşenir ve dolanır. 160 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir ve ılınan kurabiyelere pudra şekeri gezdirilir. Afiyet olsun .
 
 

22 Eylül 2014 Pazartesi

Vişneli Kurabiye...

 
 
Tatlı bir kurabiye ile karşınızdayım. Kurabiyenin yanı sıra, yerken sade kek tadar gibi oluyorsunuz ve arada karşınıza çıkan vişne de bonusu oluyor, hafif ve tam çayın yanına atıştırmalık bir lezzet, denemek isteyenlere afiyet olsun...
 
Malzemeler:
 
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı mısır nisaştası
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı fındık yağı (zeytinyağı veya sıvıyağ)
3 yumurta (birisinin sarısı ayrılacak)
Alabildiği kadar un (3 su bardağı kadar)
 
Üzeri için;
Her birinin üzeri için vişne reçeli taneleri
Toz şeker
 
Yapılışı: Yoğurt, yumurta(birinin sarısı üzerine) ve sıvıyağ karıştırılır. Şeker, karbonat, mısır nişastası ilave edilir. Unu yavaş yavaş eklenir. Ele yapışmayacak bir kıvam aldığın da ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak yağlı kağıdın üzerine dizilir. Her birine bolca toz şeker serpiştirilir ve yumurta sarısı sürülür, ortalarına çay kaşığı ile yuva açılır vişne taneleri yerleştirilir. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana ve çatlayana kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
 

18 Ağustos 2014 Pazartesi

Güveçte Bulgur Pilavı...

 
Güveç koleksiyonu yapmaya dolabım  olsa sanırım beni kimse durduramaz. Güveçte yemek yapmaya da, sonrasında kendine has verdiği lezzete de bayılıyorum ve bulgur pilavını şiddetle öneriyorum :) 

Malzemeler:
 
2 su bardağı bulgur
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 adet domates
Tuz, nane
 
Yapılışı: Güveçte soğanlar kavrulur, doğranmış biberler ve sarımsaklar ilave edilir. 5 dakika kadar orta ateşte beraber kavrulur üzerlerine doğranmış domateslerde ilave edilerek birkaç dakika daha pişirilir. Bulgur ve sıcak suyu ilave edilerek tuzu ayarlanır. Kısık ateşte suyu çektirilir. Ocağın altı kapatılır, 1 çay kaşığı dolusu nane gezdirilir ve demlenmeye bırakılır. Afiyet olsun...
 


6 Ağustos 2014 Çarşamba

Evde Sucuk Yapımı...

 
Bir anne yüreğini rahatlatan en önemli şeylerden biri de çocuklarına sağlıklı, faydalı gıdalar hazırlamak ve o yönde eğitmek. Zaten bulundukları zaman şartlarının geneli yapay, işlenmiş, boyanmış vs.vs.  Bizler en azından domatese hasret büyüdük, domatesler büyüyüp ilk yeşerdiği zamanlarda ki tadı hala damağımda. Vaktinde, zamanında  yediğimizi hatırlıyorum sebzeleri, meyveleri...
 
Bu konu gerçekten çook derin o nedenle kendi adına bir ucundan tutmaya çalışıyorum doğallığı, doğal kalmayı... Bu sucuklarda onlardan biri. Bu ikinci denemem ve her denemem de kendime yeni fikirler veriyor ve daha da düzeltmeye çalışıyorum ve ailem çok severek tüketiyor. En güzeli de gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz demek oluyor :)
Sizde denemekten korkmayın, her yaptığınızda sizde damağınızın tadını bulacak ve bunun mutluluğunu yaşayacaksınız...
 
 
Malzemeler:
Yarım kilo yağlı kıyma ( severseniz kuzu, dana karışımı)
1,5 çay kaşığı yenibahar
1,5 çay kaşığı karabiber
1 dolu çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kırmızı tatlı toz biber (renk vermesi için)
1,5 tatlı kaşığı kırmızı acı toz biber
6 iri diş sarımsak ( güzelce dövülecek)
Tuz
 
Yapılışı:
 
Kıyma ve baharatlar birlikte güzelce yoğrulur. (Uzun süre yoğurmanız önemli) Baharatlar ve kıyma birbirine iyice karıştıktan sonra 2 yumurta büyüklüğünde parçalar pürüzsüzce yuvarlanarak resimdeki gibi sucuk şekline getirilir. Her sucuk parçası ayrı ayrı streç filmlere güzelce sarılarak kenarları güzelce sıkıştırılır ve altına doğru kıvrılır. 1 gece dolapta bu şekilde bekletilir daha sonra buzluğa kaldırılır. Yapılacağı zaman buzluktan çıkartıp 2-3 dakika bekletildikten sonra çok ince olmayacak şekilde dilimlenip tereyağında kızartılır. Kızardıkça birbirlerine yapışmadığını  göreceksiniz. Kızartma esnasında da dilerseniz içine koyduğunuz baharatlardan hafifçe üzerine gezdirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun... 
 

24 Temmuz 2014 Perşembe

Bamya Yemeği...

 
Mutfağımda hiç pişirmem dediğim iki yemek vardı biri bamya diğeri bakla, ama şimdi ikisini de çok seviyorum, özellikle büyük oğlum bamyacı bizim evde. Ramazan ayında çok buralarda olamasam da şimdi kocaman bir merhaba diyerek karşınızdayım.
 Televizyonda izlediğimiz üzücü olaylar herkes gibi beni de çok üzdü. İnşaallah bütün çatışmalar savaşlar biter, umarım aydınlık bir dünya da, birlik beraberlik içinde çocuklarımız mutlu yaşarlar...
 
Malzemeler:
Yarım kilo bamya (iglonun ayıklanmış dondurulmuş bamyasını kullandım)
1 adet soğan
2 domates
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
Yarım limon suyu
2 adet sivri biber(acı severseniz çok yakışıyor)
Tuz, karabiber
 
Yapılışı:
Soğanlar sıvıyağda kavrulur, halka doğranmış biberler ilave edilir. Kabukları soyulmuş domatesler ve ince doğranmış sarımsaklarda dahil edilerek beraberce 2-3 dakika pişirilerek salçası ilave edilir. Hazır olan sosun üzerine ayıklanmış bamyalar dahil edilir ve limonu gezdirilir. Birebir olacak şekilde sıcak su eklenerek tuzu ve karabiberi dahil edilir. Hafifçe karıştırılarak kapağı kapatılır. Kısık ateşte 20 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun...
 
 

23 Haziran 2014 Pazartesi

Etli Biber Dolması...

Biber dolması bizim evin ev sevilen yemeğindendir. Koca bir tencere tahsis ediyorum kendilerine. Bugün var, yarın yok hesabı tükeniyor. Yukarıda ki resimden sonrada o tabaktakiler yendi bitti :) Buyrun birde benden alın tarifi...
 
Malzemeler:
1 kilo küçük boylarda seçilmiş dolmalık biber
300 gr. kıyma
1,5 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
Yarım demet maydanoz
Bir avuç taze nane yaprakları
2 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası
 1 çay kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
 
Yapılışı: Genişçe bir kapta soğanlar küçük küpler halinde doğranır, sarımsak rendelenir, diğer malzemelerde eklenerek güzelce harmanlanır. Ayıklanmış dolmalık biberlerin içerisine harcı doldurulur. (Çok sıkıştırmayın, çok da boş bırakmayın) Üzerlerine kapak şeklinde domatesler kapatılır. Tencereye dizilir, üzerlerine tuz serpilir, yağ gezdirilir. Bire bir olacak şekilde sıcak su ilave edilir, orta ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Afiyetler olsun...


17 Haziran 2014 Salı

Bir Rinso Hikayesi...

 
Rinso dan gelen etkinlik bilgisi zaten günümün ne kadar renkli geçeceğinin habercisiydi, nitekim de aynen düşündüğüm gibi çiçek kokularıyla karşılandık. Çiçekler, mis kokular, rengarenk ve tertemiz çamaşırlar ve biz sıcacık bir sohbet gerçekleştirdik.
 
  
Marka müdürü Ercan Bey ile Rinso'nun sıvı deterjanları hakkında güzel paylaşımlarda bulunduk. Daha az deterjanla daha çok çamaşır sloganıyla Kır bahçesi, Çiçek bahçesi, Akdeniz bahçesi çeşitleri ile tanıştık.
 
  Gülben Ergen'in yer aldığı reklam filmi ve müziği Rinso'nun 20. yılını kutlar nitelikte olmuş :) bir kez daha orada seyrettik ve beraber söyledik eğlenceli şarkısını:)
 
  Bizim evde çamaşır çok oluyor makinemin önünden ayrılamıyorum, bu durumdan da hiç şikayet etmedim çünkü çamaşırı olan bir ev  yaşayan bir evdir. Makinemden çıkardığım çamaşırların temizliğini ve mis kokusunu duymak da benim için paha biçilmezdir :)  
 
 
 Ve koku uzmanımız Vedat bey bizlere geçmişten günümüze deterjanın nasıl hayatımıza girdiğini, kokuların hayatımızdaki önemini vurguladı. Güzel koku her an aradığımız, temizliği ifade eden en büyük etkenlerden biri. Toz deterjan alışkanlığımı Rinso'nun sıvı deterjanını denedikten sonra atmış bulunmaktayım, daha az deterjanla daha çok çamaşır yıkayarak bütçeme de katkı sağlamış oldum...  
 
 
Bizlere de bu buluşmada yer veren Rinso'ya, Ercan Bey'e, Vedat Bey'e, Sobraz'dan Seda Korkmaz'a ve ben etkinlikteyken çocuklarımızla güzel vakit geçirip onları oyalayan sevgili eşime çook teşekkürler :)

12 Haziran 2014 Perşembe

Norge ile ailecek balık hazırladık...

 
Çocuklarımızla birlikte davet edildiğimiz etkinlikte küçükler çok eğlendiler. Bizlere fırsat vermeden hazırladılar balık menülerini :) Norge ile somon balığından 3 çeşit yemek hazırladık.

 
 
 
Bu etkinlikte anladım ki oğlum işini çok ciddi yapıyor, listede ki tarif neyse harfiyen uyguladı, arada yardım etmeye çalışsam da bu yemekleri yapmak oğluma düştü. Balıklarla farklı lezzetler denedik, bilgilendik. Damak tadınıza göre buyurun tariflerimize...

Yumuşak somon ruloları, salatalık ve göbek marul, soya dip
Somon:
100 gram somon fileto
Somonu ince dilimler halinde kesin.
Sebzeler:
1 adet havuç
1 adet salatalık
½ adet avokado
1 adet taze soğan
Tüm sebzeleri ince şeritler halinde kesin.
Marul:
5 yaprak göbek marul (iceberg)
Tüm marul yapraklarını ince şeritler halinde kesin.
Somon ruloları:
4 adet pirinç kağıdı
2 yemek kaşığı kişniş yaprağı
Pirinç kağıtlarını soğuk suya batırın ve kesme tahtasına yerleştirin.
Ortasına sebze, marul, somon ve kişniş yapraklarını koyun.
Kenarlarından katlayarak ruloları sıkıca sarın.
Soya dipi ile servis edin.
Soya dip:
1 yemek kaşığı bal
3-4 yemek kaşığı soya sosu
Limon suyu
Karıştırıp limon suyu ile tatlandırın
 

Poşelenmiş somon, salata, ekmek ve domates vinegret
Poşelenmiş somon:
1 litre su
2 adet havuç, doğranmış
1 adet soğan, doğranmış
3 adet defne yaprağı
½ yemek kaşığı karabiber tohumu
½ yemek kaşığı rezene tohumu
1 yemek kaşığı tuz
Tüm malzemeleri bir tencereye koyun ve kaynatın.
2 adet somon fileto, her biri  100 gram
Deniz tuzu 
Somon parçalarını derin bir kaba yerleştirin, filetoların üzerini 1 cm geçecek şekilde ılık sıvı ile kaplayın. İçleri güzel ve pembe oluncaya kadar yaklaşık 10 dakika bekletin, tuz serpip, servis edin.
Salata:
50 gram karışık salata
Zeytinyağ
Tuz ve biber
Salata yapraklarını zeytinyağ ile harmanlayıp, tuz ve biber ile lezzetlendirin.
Ekmek küpleri:
1 dilim tost ekmeği
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz ve biber
Ekmeği kabaca küpler halinde doğrayın, zeytinyağında kavurun / fırınlayın ve tuz biber ile lezzetlendirin.
Domates vinegret:
4 yemek kaşığı domates sosu
4 adet çeri domates, dörde kesilmiş
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı doğranmış fesleğen
Tuz ve biber 
Tüm malzemeleri karıştırın, tuz biber ile lezzetlendirin

Füme somonlu makarna salatası, brokoli, ve parmesan
Makarna:
150 gram pişmiş makarna
2 yemek kaşığı  labne
Tuz, biber ve 1 yemek kaşığı doğranmış dereotu
Tüm malzemeleri karıştırın, tuz biber ile lezzetlendirin.
Füme somon:
50 gram füme somon
Somonu ince şeritler halinde kesin.
Brokoli:
6 küçük parça brokoli
Zeytinyağ
Tuz ve biber
Brokoliyi tuzla suda şok haşlayın ve soğutun.  Tuz biber ve zeytinyağ ile lezzetlendirin.
Üst malzeme:
Rendelenmiş parmesan
Doğranmış dereotu
 
 
Bu güzel buluşmada bizlere de yer veren şef Jostein Medhus ,Maria Kivijarvi Heggen'e  ve Zarakol İletişim çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum :)
 
 

6 Haziran 2014 Cuma

Yaprak Sarma...

 
Sarma tutkunudur büyük oğlum, küçüklüğünden beri sarma tenceresini görmesi mutlu olmasına yetiyor. Kim sevmez ki dediğinizi duyar gibiyim. Zahmetli bile olsa tadından vazgeçilmez. Genelde çocuklar uyuduktan sonra bir radyo kanalı açıp sakin sakin sarmaya çalışıyorum. Bu sarmalarda dün gece pişirildi, sarması 1 saat, yemesi :)
Hayırlı bir hafta sonu diliyorum hepimize, herkes sağlıklı, herkes mutlu olsun. Mutfağınızdan yemek kokuları eksik olmasın inşallah. Yediğimiz her lokma şifa niyetine sağlık getirsin...
Sağlıcakla kalın.
 
Malzemeler:
1 kilo taze asma yaprağı
3,5 su bardağı Osmancık pirinç
2 büyük soğan
5-6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, nane, dolma baharı
Yarım demet maydanoz
 
Yapılışı: Taze asma yaprakları güzelce yıkanarak ( yıkarken boylarına göre üst üste dizerseniz sarması kolay olur.)genişçe bir tencerede kaynatılır. ( benimkiler 20 dakika kadar pişti )yaprağın kalınlığına göre süre değişir.
Diğer taraftan soğanlar doğranır yağda çevrilerek pişirilir. Sarımsaklarda küçük doğranarak ilave edilir. Salçalar ve pirinç ilave edilir. Tuzu da eklenerek 2 bardak sıcak su eklenerek kısık ateşte suyu çektirilir. Altını kapadıktan sonra baharatları ve kıyılmış maydanoz ilave edilir. Ek olarak varsa taze nane de ilave ederseniz lezzetli oluyor. Yapraklar sarılarak en üstüne tuz ve limon dilimleri eklenir. Sıvıyağ gezdirilerek tabak kapatılır. Bire bir olacak şekilde yavaşça sıcak su eklenir ve orta ateşte 45 dakika kadar pişirilir. Pirinçlerinizin ve yaprağınızın cinsine göre süre değişebilir. Suyu azaldıkça ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Afiyet olsun.
 
 

5 Haziran 2014 Perşembe

Fındıklı, Şerbetli Tatlı...

 
Dün tatlı krizine giren ailem için hazırladım ve çok beğendiler. Şekerpare tadında sizlere de şiddetle öneririm :)
 
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı fındık (rondodan geçirilecek)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
 
Şerbeti için: 1,5 su bardağı su, 1 su bardağı şeker
 
Üzeri için; 1 paket krem şanti, 1 su bardağı soğuk süt
 
Yapılışı:
İlk önce şerbet için şeker ve su karıştırılarak kaynatılır. 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra kapatılır ve soğumaya bırakılır. Krem şantide sütle çırpılarak dolaba kaldırılır.
Yumurta, şeker güzelce çırpılır, galeta unu, hindistan cevizi,sıvıyağ, fındık, vanilya ve kabartma tozu da ilave edilerek beraberce karıştırılır. Yağlanmış büyük borcama döşenir. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar (30-35 dakika) pişirilir. Fırından çıkan sıcak kekin üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Kek şerbetini çekip soğuduktan sonra krem şanti güzelce döşenir. Dolapta 2-3 saat soğutulur ve servis yapılır. Afiyetler olsun
 
 
Kaynak: Lezzet sihirli tatlar

27 Mayıs 2014 Salı

Pizza Börek...

 
Bir yandan resim eklerken diğer yandan iki oğluma sırasıyla cevap vermekle meşgulüm, 8 ve 4 yaş anlaşmazlıkların herhalde doruk noktası diye düşünüyorum. Genelde küçüklerin haylazlığı büyükleri çıldırtmaya yetiyor. Ayberk'ime" sakin ol, sen haklısın, anlayışlı olalım, senin gibi anlayışlı abi bulunmaz" derken, küçüğüne de" yaramazlık yapma, abini kızdırma, bak abin seni çok seviyor" diyerek bildiğin hakemlik yapıyorum:)
En güzel tarafı da abisinin okuldan gelmesiyle birbirlerine sarılmaları, işte hayatın tek gerçeği, kardeşlik kavgasıyla, sevgisiyle bambaşka...
 
 
 
Blogumun 1.senesinde bu tarifimi eklemiştim ama ayrıntılı fotoğraflamamışım, yaz aylarında severek yaptığımız çok leziz bir börektir kendileri. Sunumuyla da herkesin beğenisini alıyor. Bu şekilde her türlü iç malzemesiyle rahatlıkla yapılabilir.
 
 
Malzemeler:
3 yufka
4-5 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
Yarım su bardağı kadar sıvıyağ
250 gr. kadar beyaz peynir
3 domates
Yarım demet maydonoz
3-4 adet çarliston biber
1 tutam nane (varsa yarım demet taze nane daha güzel oluyor)
Tuz, pulbiber
Yapılışı:
Yoğurt, sıvıyağ ve yumurta güzelce çırpılır. Tepsiye 1. yufka serilir.Kenarları tepsiden dışarı sarkıtılır. Çırptığımız karışım gezdirilir, 2. ve 3. yufkalara da aynı işlem yapılır. 1. yufkanın kenarları en üste kapatılır. Sırasıyla, beyaz peynir, ince doğranmış domates, yine doğranmış biber ve tuzu baharatları gezdirilir. Fırına verilir. Altı üstü piştikten sonra çıkarılır ve rulo şeklinde sarılır. Dilimlenip servis yapılır. Afiyet olsun.

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Kıymalı Makarna...

 
Çook sıcak bir gündü, mutfak öyle uzak göründü ki anlatamam. Son anda evde kalan bir parça kıyma ve karpuz imdadıma yetişti. Sizde benim gibi bu aralar pratik yemekler arıyorsanız buyurun öyleyse...
 


Malzemeler:
200 gr. kıyma
2 domates
1 tatlı kaşığı salça
2 dolmalık biber
1 soğan
1 kırmızı biber (eklenmeyebilir)
Tuz, karabiber
Kekik (isteğe bağlı)
ve
1 paket makarna
 
Yapılışı:
Makarna haşlanmaya bırakılır. Diğer tarafta soğan kavrulur, kıyma ilave edilir. Beraber kavrulunca küp doğranmış biberler eklenir ve en son küp doğranmış domatesler ve salça eklenerek pişmeye bırakılır. (Makarna suyundan 2-3 kaşık ilave ederek lezzet katabilir ve kolay pişmesini sağlayabilirsiniz.) Tuzu ve baharatları damak tadınıza göre ilave edilerek haşlanmış makarna ile karıştırılır. Afiyet olsun.


22 Mayıs 2014 Perşembe

Limon Kokulu Kurabiyeler...




Öncelikle Soma'da hayatını kaybeden bütün madencilerimize başsağlığı diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Günlerdir kalpler üzgün, yürekler yanıyor. Hepimiz bir şekilde hayata devam ediyoruz.
Herkese sağlık diliyorum...

Bu tarifle sizlere bir merhaba demek için buradayım, sağlıcakla kalın...



Malzemeler:

100 gr. tereyağ
1 limon kabuğu rendesi
2 kahve fincanı Ayçiçek yağı
2 kahve fincanı buğday nişastası
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Yapılışı: Oda sıcaklığında erimiş tereyağ ve diğer malzemeler güzelce yoğrulur, toparlanacak kıvama gelene kadar un eklenir. Ceviz büyüklüğünde toplar haline getirilerek 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. ( Üzerleri çatlayınca pişmiş demektir)



Kaynak: Lezzet, Gümüş kaşık

27 Mart 2014 Perşembe

Ispanaklı Kiş...

 
 
Karşı komşumda bu tarifi her yediğimde, tarifini alıp yapayım diyordum. Çok lezzetli ve de birçok yemeğin yanına yardımcı olarak yenebiliyor. Çay saatine, et yemeklerinin yanına lezzet katıyor. Hazır yıkanmış ıspanağım varken mutfağıma da bu güzel kişi dahil ettim :)
 
Malzemeler:
Hamuru için;
10 çorba kaşığı dolusu un
1 yumurta
100 gr. oda sıcaklığında margarin veya tereyağ
1 kabartma tozu
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
 
Üzerine;
Yarım kilo ıspanak
1 soğan
1 küçük paket pınar krema
1 yumurta
Beşamel sos ( Tereyağ, süt, un ile pişirilecek)
Rende kaşar peyniri
 
Yapılışı:
Hamuru için olan malzemeleri güzelce yoğrulur.. Ele yapışan bir kıvamda oluyor. Büyük dikdörtgen borcama güzelce döşenir.
Diğer tarafta soğan yağda kavrulur, ıspanaklar ilave edilir. (Ispanaklar sadece ateşin üzerinde sönecek kadar kavrulur)
 Başka bir tencerede de 1 kaşık tereyağ eritilir. 2 kaşık un ilave edilir. 2 su bardağı soğuk süt ilave edilerek koyulaşana kadar karıştırılır ve beşamel sos elde edilir.
 Beşamel sos ıspanağa ilave edilir. Ispanak ve beşamel sos karışımı soğumaya yakın 1 paket krema ve 1 yumurta dahil edilir.( karışım sıcak olursa yumurtayı pişirir, ılık olmasına dikkat edin) Tuz ve karabiberi ilave edilir. ( Tuzuna dikkat edin, ıspanak tuzu belli eden bir sebze)
Borcama döşediğimiz hamurun üzerine ıspanak karışımı her yerine gelecek şekilde dağıtılır. Rendelenmiş kaşar peyniri üzerine gezdirilir ve 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyetler olsun. 
 
 

10 Mart 2014 Pazartesi

Tarçınlı, Fındıklı Kurabiye...



 
Fındığı kurabiye ye çok yakıştırıyorum. Yine bu tarif de  mutfak masanızda fazla kalamadan bitecek güzellikte, ağızda dağılan dolu dolu bir tepsi kurabiye :) Tarif için Pembe Tatlar'a çok teşekkürler :)Benim gibi deneyenlere şimdiden afiyet olsun...  

 
Tarifi aynen uyguladım, bloğumda yer alması için bende yazıyorum.
 
Malzemeler:
 
1 su bardağı fındık ( rondodan geçirilmiş)
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
200 gr. oda ısısında margarin
2 paket vanilya
Aldığı kadar un
 
Fırından çıktıktan sonra üzeri için;
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1 dolu tatlı kaşığı tarçın
 
       Yapılışı: Bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Toparlanana ve kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar un ilave edilir.  Fırın 180 derece ye ayarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye fındıktan büyük, cevizden küçük parçalar koparılıp yuvarlanır. Üzerleri çok hafif pembeleşene kadar pişirilir. (Yaklaşık 13-15 dakika arası) Kurabiyeler ele alındığında dağılmayacak kıvama gelince pudra şekeri ve tarçın karışımına tek tek bulanarak servis tabağına alınır. Afiyet olsun...



4 Mart 2014 Salı

Fındıklı Kurabiye...

 
 
Yıllar önce bu tarifi çok beğenerek yapardım ama demek ki o zamanlar bloğumu daha açmamışım ki, tarifini buraya eklememişim. Tarifini de bir yerlere yazmadığımdan unutmuşum gitmiş :) ama tabi Limonlu Kek sağ olsun bu tarifi bana hatırlatınca bende durmadım tekrar yaptım. Şimdiden minik oğlum mutfağa gelip kaçırıp gidiyor :)  Neval'im bu güzel tarif için sana çok teşekkürler ve tabi bloğumu açtığım için mutluluğum yine paha biçilemez :)
 
 
Malzemeler:
2 su bardağı rondodan geçirilmiş fındık
2 çorba kaşığı kakao
1 yumurta akı
1 su bardağı pudra şekeri
1 kase pudra şekeri ( yuvarladıktan sonra batırılacak)
 
Yapılışı:
Fındık, kakao, yumurta akı, pudra şekeri karıştırılıp yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde yuvarlanır, parmağımızla hafifçe ortasına bastırılır ve kaseye hazırlamış olduğumuz pudra şekerine batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye döşenir. 170 derece ısıtılmış fırında sadece 8 dakika pişirilir ve soğuduktan sonra servis yapılır. Afiyetler olsun.
 
 
 
 

28 Ocak 2014 Salı

Ağlayan Kek...

 
15 tatilin içindeyiz, çocuklar evde. Anneler canları sıkılmasın, mutlu olsunlar diye peşlerinde. Ben tam da bu durumdayım. Okul çocuklar için bir uğraş gerçekten, tatile girince ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Havaların soğuk olmasından dolayı parka, bahçeye gidilemiyor ve yine kapanıyoruz Avm lere. Koşuyorlar, arkalarından koşuyoruz sonra hoop eve. Çok şükür yanlarımızda olsunlar da biz de anımızın tadını çıkartalım. Enerjilerine yetişemesek de sağlık olsun, onlar mutlu olsun...
 
Tarife gelinde meşhurrr ağlayan kek birde benim sayfamda bulunsun. Pasta tadında keklerimiz tam da bu tatilde sizlere de fikir olsun.
 
 
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
25 gr.lık paket kakao
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 kahve fincanı kadar un ( kontrollü azar azar ilave edilir.)
2 paket krem şanti
1 paket çikolata sos
6,5 bardak süt
 
 
Yapılışı:
 İlk önce hazır paket çikolata sos, 3 bardak süt ile pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şantilerde genişçe bir kaba alınır. 2 bardak süt ile üzerindeki tarife göre hazırlanır. Buzdolabında soğumaya bırakılır.
 
Yumurta şekerle çırpılır. Yağ, kakao, kabartma tozu, vanilya eklenir karıştırılır. En son kek kıvamına gelene kadar unu eklenir. Hafif yağlanmış büyük dikdörtgen borcama ( ya da evdeki herhangi borcamınıza) dökülür. Kalıbınız çok dar olmasın keki çok kabarıyor. 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk. arası pişirilir. 
Fırından çıkan keke ilk sıcaklığı çıkınca 1,5 bardak soğuk süt ilave edilir.( Kekin ve çikolata sosunun ayrı ayrı tamamen soğumuş olması gerekiyor, yoksa kremşanti çikolata sos ile karışır.) Kekin üzerine ilk önce krem şanti güzelce sürülür, onun üzerine de çikolata sos dökülür. Dolapta 3-4 saat soğumaya bırakılır. Afiyet olsun...  
 
 
Not: Dolaba koyarken 6-7 yerden kurdan boyutunda  pipet kesip dikerseniz, sera streçe sardığınızda çikolata sosunuza sürülmez. Misafirliğe götürürken de üzeri bozulmaz, dikkatli götürmüş olursunuz. ( resimde borcamın yarısı görünüyor)
 

22 Ocak 2014 Çarşamba

Sucuklu, Yumurtalı Ispanak...

 
 
 
Ispanağın en sevilen halidir bizim evde. Bu sayede ıspanağından da bolca yemiş oluyorlar. Sabah erken saatlerde ıspanağımı güzelce sirkeli suda yıkayıp, süzdüm ve buzdolabı poşetine doldurdum, akşam yemek saatine yakın hazırladım, dolapta sizi bekleyen hazır yıkanmış ıspanak hissini tatmak, gerçekten insanı çok sakinleştiriyor :)


Aşamalarına gelince ilk önce yıkanmış ve doğranmamış ıspanaklar kaynar suya atılır 5 dakika kadar haşlanır, sudan süzüp kevgir yardımıyla kesme tahtasına bir kaç seferde alınıp dilimlenir. Yayvan bir tencerede 1 adet soğan yağda kavrulup, ıspanaklar içerisine dahil edilir. Beraberce ıspanaklar pişene kadar orta ateşte pişirilir. Tuzu ilave edilir. Kişi sayısı kadar üzerinde yuvalar açılır.


Dilimlenmiş sucuk yukarıda ki resimde görüldüğü gibi dizilir. Yuva boşluklara yağ gezdirilir.

 
Ortalarına yumurta kırılır. Yumurtaların üzerine tuz serpilir. Tencerenin her yerine karabiber ve pul biber serpilerek kapağı kapatılır. Yumurtalar istediğiniz kıvama geldiğinde servis edilir. Afiyet olsun...