27 Mayıs 2014 Salı

Pizza Börek...

 
Bir yandan resim eklerken diğer yandan iki oğluma sırasıyla cevap vermekle meşgulüm, 8 ve 4 yaş anlaşmazlıkların herhalde doruk noktası diye düşünüyorum. Genelde küçüklerin haylazlığı büyükleri çıldırtmaya yetiyor. Ayberk'ime" sakin ol, sen haklısın, anlayışlı olalım, senin gibi anlayışlı abi bulunmaz" derken, küçüğüne de" yaramazlık yapma, abini kızdırma, bak abin seni çok seviyor" diyerek bildiğin hakemlik yapıyorum:)
En güzel tarafı da abisinin okuldan gelmesiyle birbirlerine sarılmaları, işte hayatın tek gerçeği, kardeşlik kavgasıyla, sevgisiyle bambaşka...
 
 
 
Blogumun 1.senesinde bu tarifimi eklemiştim ama ayrıntılı fotoğraflamamışım, yaz aylarında severek yaptığımız çok leziz bir börektir kendileri. Sunumuyla da herkesin beğenisini alıyor. Bu şekilde her türlü iç malzemesiyle rahatlıkla yapılabilir.
 
 
Malzemeler:
3 yufka
4-5 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
Yarım su bardağı kadar sıvıyağ
250 gr. kadar beyaz peynir
3 domates
Yarım demet maydonoz
3-4 adet çarliston biber
1 tutam nane (varsa yarım demet taze nane daha güzel oluyor)
Tuz, pulbiber
Yapılışı:
Yoğurt, sıvıyağ ve yumurta güzelce çırpılır. Tepsiye 1. yufka serilir.Kenarları tepsiden dışarı sarkıtılır. Çırptığımız karışım gezdirilir, 2. ve 3. yufkalara da aynı işlem yapılır. 1. yufkanın kenarları en üste kapatılır. Sırasıyla, beyaz peynir, ince doğranmış domates, yine doğranmış biber ve tuzu baharatları gezdirilir. Fırına verilir. Altı üstü piştikten sonra çıkarılır ve rulo şeklinde sarılır. Dilimlenip servis yapılır. Afiyet olsun.

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Kıymalı Makarna...

 
Çook sıcak bir gündü, mutfak öyle uzak göründü ki anlatamam. Son anda evde kalan bir parça kıyma ve karpuz imdadıma yetişti. Sizde benim gibi bu aralar pratik yemekler arıyorsanız buyurun öyleyse...
 


Malzemeler:
200 gr. kıyma
2 domates
1 tatlı kaşığı salça
2 dolmalık biber
1 soğan
1 kırmızı biber (eklenmeyebilir)
Tuz, karabiber
Kekik (isteğe bağlı)
ve
1 paket makarna
 
Yapılışı:
Makarna haşlanmaya bırakılır. Diğer tarafta soğan kavrulur, kıyma ilave edilir. Beraber kavrulunca küp doğranmış biberler eklenir ve en son küp doğranmış domatesler ve salça eklenerek pişmeye bırakılır. (Makarna suyundan 2-3 kaşık ilave ederek lezzet katabilir ve kolay pişmesini sağlayabilirsiniz.) Tuzu ve baharatları damak tadınıza göre ilave edilerek haşlanmış makarna ile karıştırılır. Afiyet olsun.


22 Mayıs 2014 Perşembe

Limon Kokulu Kurabiyeler...




Öncelikle Soma'da hayatını kaybeden bütün madencilerimize başsağlığı diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Günlerdir kalpler üzgün, yürekler yanıyor. Hepimiz bir şekilde hayata devam ediyoruz.
Herkese sağlık diliyorum...

Bu tarifle sizlere bir merhaba demek için buradayım, sağlıcakla kalın...



Malzemeler:

100 gr. tereyağ
1 limon kabuğu rendesi
2 kahve fincanı Ayçiçek yağı
2 kahve fincanı buğday nişastası
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Yapılışı: Oda sıcaklığında erimiş tereyağ ve diğer malzemeler güzelce yoğrulur, toparlanacak kıvama gelene kadar un eklenir. Ceviz büyüklüğünde toplar haline getirilerek 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. ( Üzerleri çatlayınca pişmiş demektir)



Kaynak: Lezzet, Gümüş kaşık

27 Mart 2014 Perşembe

Ispanaklı Kiş...

 
 
Karşı komşumda bu tarifi her yediğimde, tarifini alıp yapayım diyordum. Çok lezzetli ve de birçok yemeğin yanına yardımcı olarak yenebiliyor. Çay saatine, et yemeklerinin yanına lezzet katıyor. Hazır yıkanmış ıspanağım varken mutfağıma da bu güzel kişi dahil ettim :)
 
Malzemeler:
Hamuru için;
10 çorba kaşığı dolusu un
1 yumurta
100 gr. oda sıcaklığında margarin veya tereyağ
1 kabartma tozu
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
 
Üzerine;
Yarım kilo ıspanak
1 soğan
1 küçük paket pınar krema
1 yumurta
Beşamel sos ( Tereyağ, süt, un ile pişirilecek)
Rende kaşar peyniri
 
Yapılışı:
Hamuru için olan malzemeleri güzelce yoğrulur.. Ele yapışan bir kıvamda oluyor. Büyük dikdörtgen borcama güzelce döşenir.
Diğer tarafta soğan yağda kavrulur, ıspanaklar ilave edilir. (Ispanaklar sadece ateşin üzerinde sönecek kadar kavrulur)
 Başka bir tencerede de 1 kaşık tereyağ eritilir. 2 kaşık un ilave edilir. 2 su bardağı soğuk süt ilave edilerek koyulaşana kadar karıştırılır ve beşamel sos elde edilir.
 Beşamel sos ıspanağa ilave edilir. Ispanak ve beşamel sos karışımı soğumaya yakın 1 paket krema ve 1 yumurta dahil edilir.( karışım sıcak olursa yumurtayı pişirir, ılık olmasına dikkat edin) Tuz ve karabiberi ilave edilir. ( Tuzuna dikkat edin, ıspanak tuzu belli eden bir sebze)
Borcama döşediğimiz hamurun üzerine ıspanak karışımı her yerine gelecek şekilde dağıtılır. Rendelenmiş kaşar peyniri üzerine gezdirilir ve 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyetler olsun. 
 
 

10 Mart 2014 Pazartesi

Tarçınlı, Fındıklı Kurabiye...



 
Fındığı kurabiye ye çok yakıştırıyorum. Yine bu tarif de  mutfak masanızda fazla kalamadan bitecek güzellikte, ağızda dağılan dolu dolu bir tepsi kurabiye :) Tarif için Pembe Tatlar'a çok teşekkürler :)Benim gibi deneyenlere şimdiden afiyet olsun...  

 
Tarifi aynen uyguladım, bloğumda yer alması için bende yazıyorum.
 
Malzemeler:
 
1 su bardağı fındık ( rondodan geçirilmiş)
1 çay bardağı buğday nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
200 gr. oda ısısında margarin
2 paket vanilya
Aldığı kadar un
 
Fırından çıktıktan sonra üzeri için;
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1 dolu tatlı kaşığı tarçın
 
       Yapılışı: Bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Toparlanana ve kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar un ilave edilir.  Fırın 180 derece ye ayarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye fındıktan büyük, cevizden küçük parçalar koparılıp yuvarlanır. Üzerleri çok hafif pembeleşene kadar pişirilir. (Yaklaşık 13-15 dakika arası) Kurabiyeler ele alındığında dağılmayacak kıvama gelince pudra şekeri ve tarçın karışımına tek tek bulanarak servis tabağına alınır. Afiyet olsun...



4 Mart 2014 Salı

Fındıklı Kurabiye...

 
 
Yıllar önce bu tarifi çok beğenerek yapardım ama demek ki o zamanlar bloğumu daha açmamışım ki, tarifini buraya eklememişim. Tarifini de bir yerlere yazmadığımdan unutmuşum gitmiş :) ama tabi Limonlu Kek sağ olsun bu tarifi bana hatırlatınca bende durmadım tekrar yaptım. Şimdiden minik oğlum mutfağa gelip kaçırıp gidiyor :)  Neval'im bu güzel tarif için sana çok teşekkürler ve tabi bloğumu açtığım için mutluluğum yine paha biçilemez :)
 
 
Malzemeler:
2 su bardağı rondodan geçirilmiş fındık
2 çorba kaşığı kakao
1 yumurta akı
1 su bardağı pudra şekeri
1 kase pudra şekeri ( yuvarladıktan sonra batırılacak)
 
Yapılışı:
Fındık, kakao, yumurta akı, pudra şekeri karıştırılıp yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde yuvarlanır, parmağımızla hafifçe ortasına bastırılır ve kaseye hazırlamış olduğumuz pudra şekerine batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye döşenir. 170 derece ısıtılmış fırında sadece 8 dakika pişirilir ve soğuduktan sonra servis yapılır. Afiyetler olsun.
 
 
 
 

28 Ocak 2014 Salı

Ağlayan Kek...

 
15 tatilin içindeyiz, çocuklar evde. Anneler canları sıkılmasın, mutlu olsunlar diye peşlerinde. Ben tam da bu durumdayım. Okul çocuklar için bir uğraş gerçekten, tatile girince ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Havaların soğuk olmasından dolayı parka, bahçeye gidilemiyor ve yine kapanıyoruz Avm lere. Koşuyorlar, arkalarından koşuyoruz sonra hoop eve. Çok şükür yanlarımızda olsunlar da biz de anımızın tadını çıkartalım. Enerjilerine yetişemesek de sağlık olsun, onlar mutlu olsun...
 
Tarife gelinde meşhurrr ağlayan kek birde benim sayfamda bulunsun. Pasta tadında keklerimiz tam da bu tatilde sizlere de fikir olsun.
 
 
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
25 gr.lık paket kakao
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 kahve fincanı kadar un ( kontrollü azar azar ilave edilir.)
2 paket krem şanti
1 paket çikolata sos
6,5 bardak süt
 
 
Yapılışı:
 İlk önce hazır paket çikolata sos, 3 bardak süt ile pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şantilerde genişçe bir kaba alınır. 2 bardak süt ile üzerindeki tarife göre hazırlanır. Buzdolabında soğumaya bırakılır.
 
Yumurta şekerle çırpılır. Yağ, kakao, kabartma tozu, vanilya eklenir karıştırılır. En son kek kıvamına gelene kadar unu eklenir. Hafif yağlanmış büyük dikdörtgen borcama ( ya da evdeki herhangi borcamınıza) dökülür. Kalıbınız çok dar olmasın keki çok kabarıyor. 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk. arası pişirilir. 
Fırından çıkan keke ilk sıcaklığı çıkınca 1,5 bardak soğuk süt ilave edilir.( Kekin ve çikolata sosunun ayrı ayrı tamamen soğumuş olması gerekiyor, yoksa kremşanti çikolata sos ile karışır.) Kekin üzerine ilk önce krem şanti güzelce sürülür, onun üzerine de çikolata sos dökülür. Dolapta 3-4 saat soğumaya bırakılır. Afiyet olsun...  
 
 
Not: Dolaba koyarken 6-7 yerden kurdan boyutunda  pipet kesip dikerseniz, sera streçe sardığınızda çikolata sosunuza sürülmez. Misafirliğe götürürken de üzeri bozulmaz, dikkatli götürmüş olursunuz. ( resimde borcamın yarısı görünüyor)
 

22 Ocak 2014 Çarşamba

Sucuklu, Yumurtalı Ispanak...

 
 
 
Ispanağın en sevilen halidir bizim evde. Bu sayede ıspanağından da bolca yemiş oluyorlar. Sabah erken saatlerde ıspanağımı güzelce sirkeli suda yıkayıp, süzdüm ve buzdolabı poşetine doldurdum, akşam yemek saatine yakın hazırladım, dolapta sizi bekleyen hazır yıkanmış ıspanak hissini tatmak, gerçekten insanı çok sakinleştiriyor :)


Aşamalarına gelince ilk önce yıkanmış ve doğranmamış ıspanaklar kaynar suya atılır 5 dakika kadar haşlanır, sudan süzüp kevgir yardımıyla kesme tahtasına bir kaç seferde alınıp dilimlenir. Yayvan bir tencerede 1 adet soğan yağda kavrulup, ıspanaklar içerisine dahil edilir. Beraberce ıspanaklar pişene kadar orta ateşte pişirilir. Tuzu ilave edilir. Kişi sayısı kadar üzerinde yuvalar açılır.


Dilimlenmiş sucuk yukarıda ki resimde görüldüğü gibi dizilir. Yuva boşluklara yağ gezdirilir.

 
Ortalarına yumurta kırılır. Yumurtaların üzerine tuz serpilir. Tencerenin her yerine karabiber ve pul biber serpilerek kapağı kapatılır. Yumurtalar istediğiniz kıvama geldiğinde servis edilir. Afiyet olsun... 





18 Ocak 2014 Cumartesi

Fırında Kabak Tatlısı...

 
Yeni ve taptaze bir merhaba benden size... Tarif eklemediğim günlerde bıkmadan, usanmadan bloğumu ziyaret eden arkadaşlarım bu tarif sizlere gelsin :) Kabak tatlısını fırında denemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum.
 
 
Malzemeler:
1 kilo kabak
2 su bardağı şeker
 
Yapılışı: Kabaklar resimde görüldüğü şekillerde dilimlenir, fırın kabına yerleştirilir. Üzerlerine şeker gezdirilerek üzeri kapatılır ya geceden, ya da  3-4 saat kadar şekeri sulanması beklenir.  200 derece fırında, üzerinde ki şerbeti bal olana ve kabakların hafifçe kenarı kızarana kadar pişirilir. Çatalla pişmesini kontrol edebilir ve 1-2 kez fırında pişerken şerbetini üzerlerine gezdirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.  
 
 

22 Aralık 2013 Pazar

Kuzu Saç Kavurma...

 
 
Yeni bir tarifle merhabalar.  Şöyle bir bloğuma baktım da, bu aralar poğaça, börek işine fazla girmişim :) şimdi araya bir ana yemek eklemek gerek...
Hafta sonu çocuklarımızı gezdirmeye ve eğlendirmeye çalışıyoruz ama iş açlığa gelince arada yaptığım bu saç kavurmayı hazırlıyorum. Dışarı da yemek yesek de, Aldığınız yarım kilo etle mükellef bir sofra hazırlayabiliyorsunuz. Eve ne kadar yorgun gelirseniz gelin bu yemeği hazırlaması 20-25 dakika sürüyor. 
 
Malzemeler:
500 gr. sotelik kuzu kuşbaşı
2 adet soğan
1 adet kırmızı biber
2 adet dolmalık yeşil biber ( acı severler sivri biber ekleyebilirsiniz)
 2 adet domates
6-7 diş sarımsak
Tuz, kekik, pulbiber, karabiber
 
 
 
Yapılışı:
1 yemek kaşığı tereyağ ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağına kuzu etleri eklenir. Suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişirilir. Suyunu çeken etlere yarım ay doğranmış soğanlar ilave edilir. Sarımsaklarda soyularak 2 bölünür eklenir. Beraberce pişirilmeye bırakılır. Bu arada biberler orta büyüklükte doğranarak etlere ilave edilir. Etler iyice pişene kadar arada karıştırılarak pişirilir. En son küp doğranmış domates ilave edilir. Pişen yemeğimize tuzu ve baharatları ilave edilerek altı kapatılır ve servise sunulur. Yanına bulgur pilavı tavsiye edilir...