14 Ağustos 2015 Cuma

El Açması Patlıcanlı Börek...


El açması börek gözünüzü korkutmasın. Hele ki ayrı ayrı açmanıza bile gerek kalmıyorsa. Yukarıdaki börekler birçok yufkanın üst üste açılması ile ortaya çıktı ve pişince katları tel tel ayrıldı. Sizde denemek isterseniz buyurun tarife. 

Malzemeler:
1 kilo un (Büyük boy tepsi içindir)
tuz 
ılık su

İç malzemesi;
4 adet kemer patlıcan (Küçük küpler halinde doğranmış)
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım su bardağı sıvı yağı
Tuz
Karabiber
Pul biber

Yapılışı: İlk öncelikle un, tuz ve ılık su ile birlikte kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur ve kapağı kapatılarak dinlendirmeye bırakılır.

İç malzemesi için;

Yarım su bardağı sıvı yağın içerisine minik küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir, kavrulur. Salça ilave edilir beraberce karıştırılır. Patlıcanlar dahil edilir.Tuz ilave edilir. Yarım su bardağı kadar sıcak su konarak kapağı kapatılır. Ara ara karıştırarak kavrulur. Suyu bittikçe az az dahil edilir. Pişen patlıcanlara karabiber ve pul biber serpilir. Soğumaya bırakılır.

Hamurumuz yumurtadan büyük olacak şekilde bezelere ayrılır.( Benim 13 adet bezem oldu). Alt katı için 7 bezeyi tabak büyüklüğünde açarak her kata güzelce yağ sürülür ( 2-3 yemek kaşığı kadar ) ve üst üste konur. En son kata un serpilerek birlikte merdane ile açılır. Yufkalar beraber açıldığı için yapımı kolay oluyor. Yağlanmış tepsiye kenarları dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir. Hazırladığımız patlıcanlar her yerine gelecek şekilde döşenir. Geriye kalan 6 bezede aynı şekilde tabak büyüklüğünde açılarak araları yağlanır. Tepsi boyunda merdane ile açılır. Patlıcanların üzerine kapatılır. Alttaki yufkanın dışarıda kalan tarafları içe katlanır, üzeri güzelce yağlanarak 180 dereceye ayarlanmış fırına verilir. Üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun. 

Ayrıntılı resim görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Daha önceleri hazırladığım pazılı börek tarifinde hamurun fotoğrafları mevcuttur.

Hiç yorum yok: