22 Aralık 2007 Cumartesi

Bayramın 3.günü

Aile ziyaretlerinden dolayı tarifi yazmaya fırsat bulamadım. Bu güne kısmet oldu. Herşey o kadar hızlı geçiyor ki..Bayram bitiyor sıra yılbaşında ve bizi bekleyen yeni bir yıla merhaba demek için geri sayım başlıyor.

Malzemeler:

1 su bardağı süt
2 yumurta
1 çorba kaşığı sirke
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı eritilmiş ılık tereyağ
1 paket kabartma tozu
Yeteri kadar un

Hamurları açmak için 1 paket nişasta
Arasına dövülmüş ceviz
Üzerine dökmek için yarım paket margarin, yarım paket tereyağ

Şerbeti için;
1,5 litre su
1,5 litre şeker
limon suyu

Yapılışı:
Malzemeler karıştırılır yumuşaktan biraz sert hamur elde edilir. Yaklaşık 750 gr.kadar un gidiyor. İkiye bölünür, oklava şeklinde yuvarlanır ve ceviz büyüklüğünde parçalar kesilir. Hamurun diğer bölümüde aynı işlemden geçirilerek toplam 60 taneye yakın parça çıkıyor.
Nişasta yardımı ile küçük tabak büyüklüğünde açılarak 10 arlı guruplar halinde aralarına bol nişasta sürülerek açılır.Tepsi büyüklüğünde açılan parçaların aralarına yeterince dövülmüş ceviz serpilir. Diğer parçalar da aynı şekilde üst üste koyulur. Baklava kesimi yapılarak üzerine eritilmiş margarin ve tereyağı dökülür. 150 derece fırında yavaş yavaş pişirilir. En son çıkarmadan hafif üstü pembeleşene kadar fırının üst katına alınır. (Başında durmak kaydıyla :) ) Bu arada şerbeti hazırlanır. Şeker ve su kaynatılır, yarım limon sıkılır.Şerbet kıvamına gelene kadar orta ateşte kaynatılır. İlk sıcaklığı çıkınca soğumuş olan baklavaların üzerine gezdirilir. Üzerine tepsi kapatılır. Afiyet olsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam hatun Baklavan bir harika olmuş,kalan baklavayıda bugün akşam yemeğinin ardından yedik,baklavanın tadıda kıvamıda çok güzel olmuş ayrıca cevizinide bol bol koymuşsun.Ellerine sağlık sevgili arkadaşım

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Şerifecim gerçekten teşekkür ederim. Yorumlarını görünce gerçekten çok seviniyorum.Dün akşam için teşekkür ederim.Yine çok keyifli bir sohbetle günümüzü geçirdik.