29 Kasım 2007 Perşembe

Cevizli elma tatlısı

Hazırlaması kolay hafif ve de lezzetli bir tatlı olduğunu söyleyebilirim. :)) Oğlumun doğumundan beri kalan loğusa şekerlerini bu sayede yavaş yavaş tüketiyorum.

Malzemeler:
4 elma
bir küp loğusa şekeri
1 su bardağı su
yarım su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
üzerini süslemek için krem şanti
1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Yapılışı:
3 elma soyulur.İkiye bölünür çekirdekleri çıkarılır.Tencerede su,loğusa şekeri,tozşeker ve tarçın kaynatılır.Elmalar içine bırakılarak yumuşayana kadar pişirilir. Kalan bir elma rendelenir cevizle karıştırılır ve pişen elmaların içine doldurulur.Krem şanti ile süslenir.Afiyet olsun.



28 Kasım 2007 Çarşamba

Paçanga böreği

Bu böreği önceden yapmıştım bugün yayınlamak kısmet oldu..Beğeneceğinizi umuyorum.

Malzemeler:
1 yufka
1 iri domates
4 dilim ince kesilmiş pastırma
kaşar peyniri

Yapılışı:
Yufka dörde bölünür.Her parçaya bir dilim pastırma konur üzerine çekirdeği çıkartılmış küp doğranmış domates eklenir.Az bir miktar kaşar rendelenip parçalara bölüştürülür.Kızartılır.Afiyet olsun.

24 Kasım 2007 Cumartesi

İzmir köfte


Malzemeler:
500-600 gr. kıyma
1 iri soğan
2 dilim ekmek içi
2 yumurta
bir miktar maydonoz
2 sivribiber
2 patates
1 yemek kaşığı salça
tuz,karabiber
1 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı:

Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurtalar, suda ıslatılıp sıkılmış ekmek içi,tuz,karabiber,ince doğranmış maydonoz karıştırılır.Birkaç dakika yoğrulur.Köfte şekli verilir, kızartılır.Geniş kapaklı tava veya tencerede 1 kaşık tereyağ eritilir,Salça eklenir.Elma dilimi doğranmış patates ve uzun uzun kesilmiş sivri biber birkaç dakika sotelenir.Kızartılmış köfteler de eklenerek köftelerin üzerine çıkmayacak şekilde suyu katılır.Az tuz serpilir ve orta ateşte 20-25 dakika kapağı kapalı olarak pişirilir. Afiyet olsun.

23 Kasım 2007 Cuma

Açma



Şımartan tatlar ekinden;
Malzemeler:

7 su bardağı un
3 su bardağı ılık süt
2 paket Dr.Oetker kuru maya
1 su bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
Hamur aralarına sürmek için;
125 gr.eritilmiş ılık margarin
Üzeri için:
2 yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
çöretotu
Yapılışı:
Un, Maya, sıvıyağ, şeker, tuz karıştırılır. Sütle yoğrulur. Kulak memesinden biraz yumuşak hamur elde edilir. 30 dk.mayalanması için üzerine bez örtülerek bekletilir. Mayalanan hamur parçalara bölünür.( benim 16 adet açmam oldu) Her parça elimizle tabak büyüklüğünde açılır ve eritilmiş ılık margarin sürülür.Rulo yapılır, iki ucundan tutarak ters yöne doğru çevrilir ve halka yapılır.Bütün parçalara bunu uyguladıktan sonra üzerine karıştırılmış olan yumurta ve yoğurt karışımı sürülür. Çörek otuda serpilerek 20 dk.tepsi mayası için bekletilir. 180 derece ısıtılmış fırının alt rafında 20-25 dk.pişirilir. Afiyet olsun.

22 Kasım 2007 Perşembe

Kabak köftesi

Kaç senesinde aldım, Derginin adı neydi bilemiyorum ama elimde sadece bu tarif olan yaprağı saklamışım. Bekarken de gazetelerde ek olarak verilen yemek dergilerini biriktirirdim. Ordan kalma diye tahmin ediyorum. Tarif Ayşe Tüter'in mutfağindan yanlız ben üzerinde birkaç ufak değişiklik yaptım.

Malzemeler:
2 adet kabak
3 su bardağı un
ince kıyılmış maydonoz ve dereotu
2 adet yumurta
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı nane
Sosu için;1 su bardağı yoğurt ve 2 diş sarımsak
üzerine;1 çorba kaşığı zeytinyağı,1 çay kaşığı salça
Yapılışı:
Kabaklar rendelenir. Un, maydonoz, dereotu, yumurta, tuz, karabiber, nane katılarak yoğrulur.
Köfte büyüklüğünde parçalar yapılarak tavada kızartılır. Elinize yapışması durumunda sudan yardım alabilirsiniz. Servis için sarmısaklı yoğurt tabağa döşenir üzerine kızarmış köfteler onun üzerine de zeytinyağda kızdırılmış salça dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun.

20 Kasım 2007 Salı

Mandalina pelteli muhallebi

Evet bu günde akşam oldu. Benim mutfağımdan da kısmetimize sütlü tatlı düştü. Eşimin Tübitak destek projesi de bugün kabul olunca bu ne güzel tesadüf demekten kendimizi alamadık.

Tarif sofra özel sayısından alınmıştır.
Malzemeler:
12 adet mandalina
2 çorba kaşığı buğday nişastası
6 çorba kaşığı tozşeker
Muhallebi için;
1 litre süt
5 çorba kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
4 çorba kaşığı un
2 adet yumurta

Yapılışı:

Sütü,5 çorba kaşığı şekerle birlikte karıştırın. Kaynayınca ocağı kapatın. Vanilyayı ekleyin. Bu arada un ve yumurtayı mikserle çırpın. Kaynamış sütten biraz ekleyerek akışkan bir hale getirin. Sütün altını tekrar açıp, kısık ateşte pişirirken, yumurtalı karışımı çok yavaş sütün içine akıtın. Sürekli karıştırarak muhallebi haline getirin. İyice kıvamını bulunca ocağı kapatın. Uygun bir borcamı hafifçe ıslatın. Muhallebiyi içine döküp yayın. İlk sıcaklığı çıkınca buzdolabında soğutarak dondurun. Bu arada mandalinaların suyunu sıkın. Nişasta ve tozşekerle karıştırıp pelte kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatıp, iyice donmuş olan muhalebinin üzerine dökün. Tekrar buzdolabına koyun. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın Afiyet olsun.

16 Kasım 2007 Cuma

Karnabahar salatası


Bu salatayı yaparken bu kadar lezzetli olabileceğini düşünmemiştim. Eşimde çok beğendi o kadar beğendi ki "Bırakamıyorum çok lezzetli olmuş" dedi. :)
Malzemeler:
Küçük boy karnabahar
1-2 havuç
Yarım demet maydonoz
3-4 adet taze soğan
zeytinyağı,limon,tuz
1-2 diş sarımsak
üzerine serpmek için susam
5-6 tane zeytin
Yapılışı:
Karnabaharlar az tuzlu suda haşlanır. Çiçek çiçek ayrılarak tabağa yerleştirilir. Havuçlar halka kesilerek süslenir. Bir kapta ince doğranmış maydonoz, Yeşil soğan, zeytinyağı, limon, sarımsak, bir tutam tuz karıştırılır.Karnabaharların üzerine gezdirilir. Susamlar tavada sade olarak rengi dönene kadar kavrulur ve salataya serpiştirilir. Zeytinle süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.

14 Kasım 2007 Çarşamba

Şehriye çorbası

Malzemeler:
6 su bardağı tavuk suyu
1/2 su bardağı şehriye
1 adet haşlanmış, didiklenmiş tavuk budu
1 tutam maydonoz
1 çorba kaşığı salça
1-2 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber

Yapılışı:
Sıvıyağda salça kavrulur. Tavuk suyu ilave edilir, Kaynayınca şehriyeler ilave edilir. Pişmesine yakın didiklenmiş tavuk etleri ilave edilir. Ocaktan almadan tuz, karabiber ve maydonoz eklendikten sonra sıcak servis yapılır.

Havuç kızartması


Malzemeler:
5 adet orta boy havuç
2 yumurta
3 kaşık un
tuz
2 çorba kaşığı su
Yapılışı:
Havuçlar yıkanıp temizlendikten sonra üzerine çıkacak kadar tuzlu suda haşlanır. İkiye bölünüp uzunlamasına ince kesildikten sonra çukur bir kapta karıştırılmış olan un,tuz,su ve yumurtaya bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sarımsaklı yoğurtla servis yapılır. Afiyet olsun.

13 Kasım 2007 Salı

Tahinli Kurabiye


Malzemeler:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
1 yumurta
1 şekerli vanilin
200 gr.oda sıcaklığında margarin
3 veya 3,5 su bardağı un
dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Tahin ve şeker karıştırılır. Yumurtanın sarısı, Vanilya, Margarin, Un ilave edilerek sert bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde yuvarlanır. Önce yumurta akına daha sonra dövülmüş cevize bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir.175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dk.pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.