12 Nisan 2013 Cuma
Kuzu Etli Kurutulmuş Biber ve Patlıcan Dolması...
Kurutulmuş Patlıcanı bizim ev halkı çok seviyor. Daha önce bloğumda Kurutulmuş patlıcan dolması ve Kurutulmuş patlıcan yemeği tarifleri de bulunuyor. Üzerlerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz. bu sefer ki arkadaşımın tavsiyesi ile kuzu etinden yapıldı. Bu 3 tarif de birbirinden çok farklı ve lezzetli. Trabzonlu arkadaşlarım genelde dolmaları, sarmaları kuşbaşı etten yaparlarmış bende tadını merak ettiğimden denedim ve bayıldım. Çok lezzetli, sofralarınızın baş tacı olacak patlıcanla ilgili bir tarif daha. Şimdiden afiyetler olsun.
Kişi sayısına göre adedini ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
Yaklaşık 15'er adet kurutulmuş patlıcan ve kurutulmuş tatlı biber ( büyüklükleri değiştiğinden tam sayı tahmininde bulunamıyorum)
Yarım kilo kuzu sotelik et ( minik doğranmış yağsız et)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı pirinç
2- 3 adet iri soğan
Yarım su bardağı bulgur
Tuz, karabiber, pul biber, ,
2 yemek kaşığı tane sumak (Yarım saat 1 kase kaynar suda bekletilir.)
Yapılışı: Sotelik etler yağda suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve ister düdüklüde, istenirse ocakta yumuşayana kadar pişirilir.( Düdüklüde suyunu kaybetmediğinden ve hızlı olduğundan dolayı tavsiye ederim. ) Diğer taraftan kurutulmuş yemeklikler soğuk suda 5 dakika kadar bekletilir. ( Üzerindeki tozunu atması için) daha sonra üzerine çıkacak kadar kaynar su koyup haşlanır. Yumuşayan kurutulmuş yemeklikler süzgeçten geçirilip soğumaya bırakılır. İç malzemesini hazırlamak için soğanlar küp küp doğranarak yağda kavrulur. Salçalar ilave edilir. Yıkanmış pirinç ve bulgur eklenir. Beraberce karıştırılır. Haşlanan etler içerisindeki suyu ile birlikte pirinçlere eklenir. Tuzu ve baharatları eklenerek kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. İç harcı biber ve patlıcanlara doldurulur. Tane sumaklar 1 kase kaynar suyun içerisinde yarım saat bekletilir ve süzülerek sumak suyu dolmaların üzerine gezdirilir. Dolmalar ile birebir olacak kadar kaynar su takviye edilerek ( gerekirse su eklenerek) orta ateşte pişirilir...
Etiketler: Ana yemekler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder