Bu senede çok şükür kavanozlama işimi hallettim. Arkadaşımın desteği olmasaydı zor kalkışırdım böyle bir işe. Geçen senelerde sadece domates kavanozluyordum bu kış için kırmızı biber ve domatesi bir kaynatıp kapattık kapaklarını. İnşallah açılma yapmadan bütün kış azar azar kokulu domateslerden nasipleniriz. Dediğim gibi arkadaşım olmadan yapamazdım bu ikiliyi de kendisinden öğrendim. Yardımın için teşekkürler Aysun'um :)
Yapılışına gelince ben miktar olarak 10 kilo petemek domatese 7 kilo kırmızı biber kullandım. Büyük boy iki tencerede daha hızlı oluyor. Eşit oranlarda tencerenin dibine çekirdekleri çıkarılmış ve iri doğranmış biberleri, üzerine de kabukları soyulmuş iri iri küpler halinde doğranmış domatesleri ekleyip beraberce biberler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Blendırdan geçirip tekrar 2-3 dakika beraberce kaynatıyoruz ( bu aşamada çok sıçrıyor dikkatli olmakta fayda var, kapağını hafif açık bir şekilde kapatabilirsiniz) kalan bütün domates ve biberlerinizi bu şekilde pişirip daha sonra kavanozlara alıp kapaklarını sıkıca kapatıyoruz ve ters çeviriyoruz. ( geçen senelerde kapatmadan önce kavanozun en üstüne bir fiske tuz ve zeytinyağı gezdiriyordum, Aysun arkadaşım bu şekilde de olduğunu söylediği için direk kapattık ama siz kapaklarını kaynatıp üzerine bir çimdik tuz ekebilirsiniz.) 1 gün boyunca bu şekilde bekletip daha sonra düz çevirerek saklıyoruz ( bu aşamada da kapaklarını elinizle kontrol edin, tutmamış olanlar olabilir onları hiç bekletmeden dolaba koyup yemeklerinizde kullanabilirsiniz) daha sonra da açılma olabiliyormuş ara ara kapaklarını üzerine hafif dokunarak kontrol edebilirsiniz tabi birkaç gün sonra sızıntı yapan ve tutmayan kavanozlar ekşime yapar aman dikkatli olun kesinlikle kullanılmaz. Şimdiden afiyet olsun.
7 yorum:
sedacım bende geçen hafta 50 kilo yaptım. Ama sadece domatesten
Yardımcın olmayınca zor biz eşim ve annemle yaptık ama çok yoruldum..
afiyetle tüketmek nasip olsun.
sevgiyle kal
Sevil'cim sana da afiyet olsun,50 kiloyu düşünemiyorum bile, teşekkür ederim canım :)
ben de bu hafta sonu yapacağım inşallah. Afiyetle yiyin canım benim
Hilal'cim şimdiden kolay gelsin, sizlere de afiyetle yemek nasip olsun inşallah...
Allah ağız tadıyla yedirsin canım emeğine sağlık...
Pembe Tatlar çok teşekkür ederim :)
şimdiden afiyetler olsun.ellerine saglık.
Yorum Gönder