Yine bir pazar akşamı, hafta sonu hızla geçip gitti. Benim için bu 2 gün hareketli ve bir o kadar da keyifli idi. Aylardan sonra fırsat bulup blog buluşmasına dahil oldum. Çok şirin bir mekanda bruncha davet edildik. Bugün neler yaptığımı bir daha ki yazımda resimlerle anlatacağım. Eve geldiğimizde acıkmış olan miğdelerimizi doyurmak için bu menüyü tasarladım. Hepimizin bildiği ve çoğumuzun sevdiği patates ve tavuğun birleşimi...
Fırında 200 derecede yukarıda ki resmin üzerine ilaveten 1 kutu krema döktüm, 30 dakika kadar pişirerek (patatesler yumuşayana kadar) üzerine kaşar rendesi gezdirdim. Üzeri kızarana kadar tekrar fırınladım.
Diğer tarafta benim işime çok yarayan, fırınımın temiz kalmasına yardımcı, elektrikli ızgarayı kesinlikle tavsiye ediyorum. Özellikle üzerinde kapak olması gerekiyor. İçeride buharı kaldığı için hem daha çabuk pişiyor hem de çok su kaybetmediğinden lezzeti daha da güzelleşiyor.
Yine bu tavukların harcı için; Zeytinyağı, Tuz, Karabiber, Pulbiber, Kimyon, 1 kaşık salça, Kekik kullandım. Tavuk etleri ile karıştırarak yukarıda ki makinemde 150 ayarına getirip 35-40 dakika kadar pişirdim. Fırında yapılacaksa 170 derecede yine aynı dakikalarda pişirilerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Elektrikli ızgaramın markasını soran arkadaşlarım oldu. Ben Kenwood kullanıyorum. Özellikle köftelerimi bununla pişiriyorum. Mangal tadında oluyor. Kapaklı olması en önemli özelliği.
18 Aralık 2011 Pazar
Fırında Tavuk Pirzola ve Kremalı Patates...
Gönderen
Seda'nın Günlüğü
10
yorum
Etiketler: Ana yemekler
12 Aralık 2011 Pazartesi
Mercimekli Patates Salatası...
Çay saati için değişik ve lezzetli bir alternatif.
Yapımı Aysun'dan.
Malzemeler:
5 tane orta boy patates
1 su bardağı mercimek
Taze soğan
Yarım limon
Pulbiber, tuz
Üzerini süslemek için çeri domates, dereotu ve mayonez
Patatesleri soyup küp küp doğrayarak mercimek ile birlikte az suda lapa oluncaya kadar pişirin, soğuduktan sonra limon, pulbiber,yeşil soğan, tuz ekleyerek, servis tabağında düzleştirin. Domates, dereotu ve mayonezle süsleyin. Afiyet olsun...
11 Aralık 2011 Pazar
Zeytinyağlı Kara Lahana Sarması Ve Kırmızı Biber Salatası...
Aysun arkadaşım Trabzon'lu olduğu için kara lahana evlerinde çok sık tüketiliyor. Bende bir Sinop'lu olarak kara lahanaya aşinalığım mevcut, kendilerini çok da severim. Üzüm yaprağı ile yapılan zeytinyağlı dolmayı birde aynı şekilde kara lahanadan denemenizi tavsiye ediyorum.
Malzemeler:
2 bağ kara lahana
3 adet soğan
1,5 su bardağı pirinç
1, 5 tatlı kaşığı nane
1, 5 tatlı kaşığı pulbiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
Kuş üzümü ve fıstık ( isteğe bağlı)
1 çay kaşığı karabiber
Soğanları yemeklik doğrayın, sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın. 1 su bardağı sıcak su ekleyerek, suyunu çekene kadar pişirin ve ılınmaya bırakın. Lahanaların sap kısımlarını kopararak geniş bir tencerede sıcak suda 2-3 dakika haşlayın. Lahanaları kevgir yardımıyla çıkarıp soğuk suya atın, süzgeç yardımıyla suyunu süzdürerek lahanaları sarın. Sarılmış lahanalara sıcak su ekleyip üzerine zeytinyağı gezdirerek pişmeye bırakın. Afiyet olsun.
5-6 tane közlenmiş kırmızı biberi, 6-7 yemek kaşığı süzme yoğurt, tuz, 1-2 çorba kaşığı mayonez
ile karıştırıp çay saatlerinde servise sunabilirsiniz.
10 Aralık 2011 Cumartesi
Mantarlı Kiş...
Aysun'dan ilk tarif, şiddetle tavsiye ediyorum :)
Malzemeler:
15 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
1 kabartma tozu
200 gr.margarin
Üzeri için;
3 soğan
2 paket mantar
2 kutu krema
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
1,5 su bardağı kaşar peyniri
Bütün malzemeler yoğrulur, hamur haline getirilir. Borcama el yardımı ile yayılır. 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır. Diğer taraftan soğanlar yağda sotelenir, dilimlenmiş mantarlar ilave edilerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ilındıktan sonra 2 kutu krema mantara karıştırılır. Soğuyan hamurun üzerine mantarlar dökülür ve onun üzerine 2 tane yumurta tuz ve karabiber ile çırpılarak mantarın üzerine gezdirilir. En son rende kaşar serpilerek üzeri kızarana kadar yine 180 derece fırına verilir. Afiyet olsun.
9 Aralık 2011 Cuma
Aysun'da Çay Saati...
Gönderen
Seda'nın Günlüğü
5
yorum
7 Aralık 2011 Çarşamba
Patates Çorbası...
28 Kasım 2011 Pazartesi
Sezar Salata...
25 Kasım 2011 Cuma
Baklava Yufkasından Patatesli Börek...
.
.
Bu börekleri, lise yıllarımdan sıra arkadaşımla birlikte kahvaltı da yemek için hazırladık. Nerden baksan 15-16 senelik arkadaşım Nagihan'la hatıralarımız çok başka. Çocukluktan, gençliğe giden o ince çizgide böyle güzel bir arkadaş edindiğim için çok şanslıyım. İşin enteresan yanı da aradan 1 sene geçse görüşemesek, konuşamasak bile sanki hiç birşey olmamış gibi aradan geçen zamanı söz etmeden,kaldığımız yerden devam ediyoruz. Nagihan'cım o zamanın sınav günlerini yazmıyorum bak :)) Şimdi de aslında yine konuşacak bir okul konumuz oluyor. O da benim gibi açık öğretim öğrencisi. Yine Nagihan'cım kaç senedir açık öğretim de öğrenci olduğunu hiiiiç yazmıyorum... :))
Yapılışı: İç malzemesi için; 1 soğan+ 1 çorba kaşığı salça az yağda sotelenir+ haşlanmış 4 patates küçük doğranarak ilave edilir. Tuz+karabiber+pulbiber ile birlikte hazırlanır.
Yufkanın birisi tezgaha serilir, üzerine tereyağ ve zeytinyağ karışımı sürülür, 2. yufka üzerine kapatılır tekrar yağlanır 3 ve 4. yufkalarda yağlanarak iç malzemesi konur ve sarılır. ( Ben 2 yufkadan yaptım ince oldular, 4-5 yufka ile daha güzel ve lezzetli olur) Üzerine yumurta sürülerek, çörek otu ve susamla süslenir. 170-180 derece de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Gönderen
Seda'nın Günlüğü
10
yorum
Etiketler: Hamur işleri
22 Kasım 2011 Salı
Tavuklu Mantar Fırında...
Gönderen
Seda'nın Günlüğü
11
yorum
Etiketler: Ana yemekler
12 Ekim 2011 Çarşamba
Sebze Çorbası...
Gönderen
Seda'nın Günlüğü
6
yorum