18 Aralık 2011 Pazar

Fırında Tavuk Pirzola ve Kremalı Patates...

Yine bir pazar akşamı, hafta sonu hızla geçip gitti. Benim için bu 2 gün hareketli ve bir o kadar da keyifli idi. Aylardan sonra fırsat bulup blog buluşmasına dahil oldum. Çok şirin bir mekanda bruncha davet edildik. Bugün neler yaptığımı bir daha ki yazımda resimlerle anlatacağım. Eve geldiğimizde acıkmış olan miğdelerimizi doyurmak için bu menüyü tasarladım. Hepimizin bildiği ve çoğumuzun sevdiği patates ve tavuğun birleşimi...
Fırında 200 derecede yukarıda ki resmin üzerine ilaveten 1 kutu krema döktüm, 30 dakika kadar pişirerek (patatesler yumuşayana kadar) üzerine kaşar rendesi gezdirdim. Üzeri kızarana kadar tekrar fırınladım.


Diğer tarafta benim işime çok yarayan, fırınımın temiz kalmasına yardımcı, elektrikli ızgarayı kesinlikle tavsiye ediyorum. Özellikle üzerinde kapak olması gerekiyor. İçeride buharı kaldığı için hem daha çabuk pişiyor hem de çok su kaybetmediğinden lezzeti daha da güzelleşiyor.
Yine bu tavukların harcı için; Zeytinyağı, Tuz, Karabiber, Pulbiber, Kimyon, 1 kaşık salça, Kekik kullandım. Tavuk etleri ile karıştırarak yukarıda ki makinemde 150 ayarına getirip 35-40 dakika kadar pişirdim. Fırında yapılacaksa 170 derecede yine aynı dakikalarda pişirilerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Elektrikli ızgaramın markasını soran arkadaşlarım oldu. Ben Kenwood kullanıyorum. Özellikle köftelerimi bununla pişiriyorum. Mangal tadında oluyor. Kapaklı olması en önemli özelliği.

12 Aralık 2011 Pazartesi

Mercimekli Patates Salatası...


Çay saati için değişik ve lezzetli bir alternatif.
Yapımı Aysun'dan.

Malzemeler:
5 tane orta boy patates
1 su bardağı mercimek
Taze soğan
Yarım limon
Pulbiber, tuz
Üzerini süslemek için çeri domates, dereotu ve mayonez

Patatesleri soyup küp küp doğrayarak mercimek ile birlikte az suda lapa oluncaya kadar pişirin, soğuduktan sonra limon, pulbiber,yeşil soğan, tuz ekleyerek, servis tabağında düzleştirin. Domates, dereotu ve mayonezle süsleyin. Afiyet olsun...

11 Aralık 2011 Pazar

Zeytinyağlı Kara Lahana Sarması Ve Kırmızı Biber Salatası...


Aysun arkadaşım Trabzon'lu olduğu için kara lahana evlerinde çok sık tüketiliyor. Bende bir Sinop'lu olarak kara lahanaya aşinalığım mevcut, kendilerini çok da severim. Üzüm yaprağı ile yapılan zeytinyağlı dolmayı birde aynı şekilde kara lahanadan denemenizi tavsiye ediyorum.

Malzemeler:
2 bağ kara lahana
3 adet soğan
1,5 su bardağı pirinç
1, 5 tatlı kaşığı nane
1, 5 tatlı kaşığı pulbiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
Kuş üzümü ve fıstık ( isteğe bağlı)
1 çay kaşığı karabiber


Soğanları yemeklik doğrayın, sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın. 1 su bardağı sıcak su ekleyerek, suyunu çekene kadar pişirin ve ılınmaya bırakın. Lahanaların sap kısımlarını kopararak geniş bir tencerede sıcak suda 2-3 dakika haşlayın. Lahanaları kevgir yardımıyla çıkarıp soğuk suya atın, süzgeç yardımıyla suyunu süzdürerek lahanaları sarın. Sarılmış lahanalara sıcak su ekleyip üzerine zeytinyağı gezdirerek pişmeye bırakın. Afiyet olsun.



5-6 tane közlenmiş kırmızı biberi, 6-7 yemek kaşığı süzme yoğurt, tuz, 1-2 çorba kaşığı mayonez
ile karıştırıp çay saatlerinde servise sunabilirsiniz.

10 Aralık 2011 Cumartesi

Mantarlı Kiş...

Aysun'dan ilk tarif, şiddetle tavsiye ediyorum :)

Malzemeler:
15 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
1 kabartma tozu
200 gr.margarin

Üzeri için;
3 soğan
2 paket mantar
2 kutu krema
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
1,5 su bardağı kaşar peyniri

Bütün malzemeler yoğrulur, hamur haline getirilir. Borcama el yardımı ile yayılır. 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır. Diğer taraftan soğanlar yağda sotelenir, dilimlenmiş mantarlar ilave edilerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ilındıktan sonra 2 kutu krema mantara karıştırılır. Soğuyan hamurun üzerine mantarlar dökülür ve onun üzerine 2 tane yumurta tuz ve karabiber ile çırpılarak mantarın üzerine gezdirilir. En son rende kaşar serpilerek üzeri kızarana kadar yine 180 derece fırına verilir. Afiyet olsun.

9 Aralık 2011 Cuma

Aysun'da Çay Saati...

Geçen hafta Aysun arkadaşımıza çaya davetliydik. Bu kadar güzel hazırlık yapmasına, 2 küçük çocuğa rağmen uğraşmasına üzülsem de , lezzetler beni alıp başka diyarlara götürmeye yetti. Sohbet de tatlı olunca, önümüzde ki yiyecekler daha bir lezzetlendi... Buluşmalarımızda ayrılmaz üçlü grubu oluşturduk :) Voltran gibi... Aysun, Cemile'yi çağırırken otomatik bende gidiyorum, ya da ben Aysun'u çağırınca olmazsa olmaz Cemile'miz de geliyor. Bu üçlü kurulmazsa zaten görüşme yapılamıyor eksiklik oluyor, yani mutlu olmak imkansız gibi bir durum anlıyacağınız :) Arayı açmadan görüşmeye çalışıyoruz. İşten güçten, çocuktan ayırdığımız altın saatler bunlar :) Aysun'cum herşey çok güzeldi, ellerine yüreğine sağlık, bundan sonra sıra bende, en kısa zamanda inşallah tekrar bir araya gelmek temennisiyle diyor ve sofradakileri paylaşıyorum...
Mercimekli Patates Salatası...
Mantarlı Kiş...
Zeytinyağlı Karalahana Sarması...
Yoğurtlu Kırmızı Biber Salatası...
Vee Şekerpare.. Arkadaşımdan tarifleri aldıkça paylaşacağım. Herkese Hayırlı cumalar diliyorum...

7 Aralık 2011 Çarşamba

Patates Çorbası...

Patates aşkım küçük yaşlarıma dayanıyor, hal böyle olunca da blogum en çok patatesli tariflerimle tıklanıyor. Bu çorbam da yine çok basit ve de çocukların hayır diyemiyeceği güzel bir lezzet.
Yapılışı: 4 orta boy patates küp küp doğranır, üzerine hafif çıkacak kadar sıcak su eklenerek pişirilir. Yumuşayan patatesler blendırdan geçirilir. Koyuluğuna göre (1 su bardağına yakın) soğuk süt eklenerek çorba kıvamına getirilir. Orta ateşte birkaç dakika kaynatılan çorbaya, karabiber, tuz ve üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır. Afiyer olsun...

28 Kasım 2011 Pazartesi

Sezar Salata...

Akşam hafif bir yemek düşüncesine girerseniz gerçekten doyurucu ve sağlıklı bir salata tavsiye edebilirim. Biz ailecek çok beğendik, arayı çok açmadan düzenli olarak yapmaya çalışacağım.
İçindeki salata malzemelerini dilediğiniz gibi ekleyebilir, çıkartabilirsiniz. Birde şu sebze kurutucuları tavsiye ediyorum, kalan yeşilliklerinizi de yıkayıp içinde kurutabilir ve buzdolabında daha uzun süre saklayabilirsiniz. Hazır yıkanmış salata malzemeleri her kimin elinin altında olsa eminim çok mutlu olur. Ne yazık ki roka, nane tarzı yeşillikler çok fazla dayanmıyor, bu şekilde yaparak ve de tüketimini hızlı gerçekleştirerek belki başarılı olabiliriz.

Malzemeler:
1 tavuk göğsü (şinitzel doğranmış)
Zeytinyağ
Tuz,pulbiber, kekik
Salatası için;
Göbek salata
Maydanoz
Kuzu kulağı
Roka
Domates, salatalık
Havuç
Mısır
2 dilim ekmek
1 kaşık tereyağ
Üzerine sos;
1 yemek kaşığı mayonez
Zeytinyağ
1 limon suyu
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Tavuklar zeytinyağı ve baharatlarla harmanlanır, tavada veya elektrikli ızgarada kızartılır. Salatalık malzemeleri kişiye göre elde kırılarak tabağa hazırlanır. Ekmekler küpler halinde kesilerek tereyağında kızartılır. En son sos hazırlanarak servis esnasında malzemelerin üzerine gezdirilir.İsteğe göre üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

25 Kasım 2011 Cuma

Baklava Yufkasından Patatesli Börek...


Baklava yufkasıyla saray sarması denemem olmuştu, böreğini çok defa duymama rağmen denememiştim ta ki bayram ziyaretimiz de, sofralarına denk geldiğimiz Ferda yengenin ıspanaklı çıtır çıtır böreğini yiyene kadar.Pratik yapımı kolay, lezzetli böreklerim oldu. İç malzemesine yağ olarak tereyağ ve zeytinyağ karışımı kullanmıştım, fırından ilk çıktığında yağ tadını çok alıyorsunuz ama ona biraz dinlenmesi için müsade ederseniz enfes oluyor.
.
.
Bu börekleri, lise yıllarımdan sıra arkadaşımla birlikte kahvaltı da yemek için hazırladık. Nerden baksan 15-16 senelik arkadaşım Nagihan'la hatıralarımız çok başka. Çocukluktan, gençliğe giden o ince çizgide böyle güzel bir arkadaş edindiğim için çok şanslıyım. İşin enteresan yanı da aradan 1 sene geçse görüşemesek, konuşamasak bile sanki hiç birşey olmamış gibi aradan geçen zamanı söz etmeden,kaldığımız yerden devam ediyoruz. Nagihan'cım o zamanın sınav günlerini yazmıyorum bak :)) Şimdi de aslında yine konuşacak bir okul konumuz oluyor. O da benim gibi açık öğretim öğrencisi. Yine Nagihan'cım kaç senedir açık öğretim de öğrenci olduğunu hiiiiç yazmıyorum... :))


Yapılışı: İç malzemesi için; 1 soğan+ 1 çorba kaşığı salça az yağda sotelenir+ haşlanmış 4 patates küçük doğranarak ilave edilir. Tuz+karabiber+pulbiber ile birlikte hazırlanır.
Yufkanın birisi tezgaha serilir, üzerine tereyağ ve zeytinyağ karışımı sürülür, 2. yufka üzerine kapatılır tekrar yağlanır 3 ve 4. yufkalarda yağlanarak iç malzemesi konur ve sarılır. ( Ben 2 yufkadan yaptım ince oldular, 4-5 yufka ile daha güzel ve lezzetli olur) Üzerine yumurta sürülerek, çörek otu ve susamla süslenir. 170-180 derece de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

22 Kasım 2011 Salı

Tavuklu Mantar Fırında...


Mantar ve tavuğun en güzel birleşimi bence bu yemek. Ramazan ayında da kime yaptıysam beğeniyle yediler. Sayfama koymak da geç bile kaldım aslında ama kısmeti bu güne imiş. Yapanınız muhakkak çokdur ama hem kendime hatırlatma olsun hem de sayfamı takip edenlere.
Malzemeler:
1 tavuk göğsü
1 paket mantar
1 soğan
2-3 diş sarımsak
1 kırmızı biber
1 yeşil biber
2 domates veya 1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber, pulbiber
Beşamel sosu için;
1 kaşık tereyağ
3 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
Üzerine;
Rende kaşar peyniri
Yapılışı:
Küp doğranmış soğan sotelenir, üzerine küp doğranmış tavuklar ilave edilir, suyunu salıp çekinceye kadar sotelenir. Mantarlar dilim dilim doğranarak eklenir, aynı şekilde suyunu çekince, en son küp doğranmış biberler ve domates de ilave edilerek tuzu baharatları eklenir. Beşamel sosu tarife göre hazırlanır, borcama döşenmiş tavuklu mantarın üzerine gezdirilir. Kaşar peynir rendesi de eklenerek fırında üzeri kızartılır. Afiyet olsun.

12 Ekim 2011 Çarşamba

Sebze Çorbası...

Benim evde sık yaptığım bir çorba. Çocuklarıma yaparken bizde nasipleniyoruz. Şu sıralarda da herkes grip, herkes hasta, havalar soğuyor ve ben bu havalarda birtek sıcak bir çorbanın hayalini kuruyorum. Yazmaya devam etsem çorba içinde bir şiir tutturabilirim burda. Yani demem o ki o kadar şiirsel bir çorba :) Siz zevkinize göre malzemeleri eksiltip, değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
1 orta boy kereviz
1 büyük boy patates
1 adet havuç
1 sap pırasa ( pazardan yarım kilo alıyorum, 3 defada çorbalar için tüketiyorum)
3 diş sarımsak
Bir tutam maydanoz
2 çorba kaşığı kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı pirinç
1 bardak et suyu veya et bulyon
Zeytinyağ, tuz
Yeteri kadar sıcak su
Yapılışı:
Malzemeler küçük küçük doğranır, maydanozlar hariç diğerleri tencereye alınarak üzeri geçene kadar sıcak su ve et suyu eklenir. 5-10 dk. sonra maydanozlarda saplarıyla ilave edilerek piştikten sonra blendırla inceltilir, koyuluğuna göre sıcak su ile ayarlanır. Tuzu ve yağı ilave edilerek 1-2 taşım kaynatılır. Afiyet olsun.