10 Ekim 2008 Cuma

Pizza börek...

Geldim geldimmm...
Tam 1 hafta oldu bloguma yazı yazmayalı. Bu aralar eve sarmış durumdayım, çekmecelerimi önüme koyup, tek tek eliyorum. Ne kadar hafiflediğimi bilemezsiniz. Yıllarca eve birşeyler taşıyoruz ama nedense giren çıkmıyor. Evde, artık yeter deyince:) , kolları sıvadım. Mutlaka sizede tavsiye ederim. "Bu lazım olur, şu lazım olur" diye diye, yaşanacak alan kalmıyor insana. Aslında bu görüşüm Bayrampaşa İkea' ya uğramamla oldu. Küçücük bir odayı öyle güzel dizan etmişler ki, bizim bir eve sığamadığımızı bana resmen, açık açık gösterdi :)))

İkea 'dan aldığım ve size de mutlaka tavsiye edeceğim Un eleği, çok pratik. Etraf un olmadan ve keyifle eliyorsunuz.


Böreğimin yanında ki kucaklaşan arkadaşlar gibi sizlerle kucaklaştıktan sonra, sıra geldi tarifimize...

Malzemeler:

3 yufka

4-5 çorba kaşığı yoğurt

1 yumurta

Yarım su bardağı kadar sıvıyağ

250 gr. kadar beyaz peynir

2 domates

Yarım demet maydonoz

3-4 adet çarliston biber

1 tutam nane

Tuz, pulbiber

Yapılışı:

Yoğurt, sıvıyağ ve yumurta güzelce çırpılır. Tepsiye 1. yufka serilir.Kenarları tepsiden dışarı sarkıtılır. Çırptığımız karışım gezdirilir, 2. ve 3. yufkalara da aynı işlem yapılır. 1. yufkanın kenarları en üste kapatılır. Sırasıyla, beyaz peynir, ince doğranmış domates, yine doğranmış biber ve tuzu baharatları gezdirilir. Fırına verilir. Altı üstü piştikten sonra çıkarılır ve rulo şeklinde sarılır. Dilimlenip servis yapılır. Afiyet olsun.

Sevgiyle kalın...

www.sedaningunlugu.com


4 Ekim 2008 Cumartesi

Peynirli Karnıyarık Börek..


Merhabalar :)

Artık bayram tatilinin sonuna geldik, Gidebildiğimiz yerlere ziyaretler yaptık ama en yorucu olanı Üsküdar' a giderken 3,5 saat yolda kalmamız oldu. Allah'tan oğlumuz arabada uyudu da pek bir sıkıntı yaşamadık. Ramazan ayına da, bayramımıza da "elveda" dedik. İnşallah daha nice Ramazanlar ve bayramlar görürüz.

Bu yaptığım karnıyarık börekten, daha önce bloguma mantarlısını eklemiştim. Yapılış şekli aynı, malzeme olarak peynir ekleyip sarıyorsunuz. Acil durumlarda yapılabilen çok leziz bir tarif...

28 Eylül 2008 Pazar

Havuçlu, Elmalı Kek...

Bayram tatili başladı işte :) Geceden beri yağan yağmurda bayramın kısmeti herhalde. Hepinize şimdiden iyi bayramlar diliyorum. Büyüklerinizle, sevdiklerinizle neşeli muhabbetler ve güzel paylaşımlar geçirmenizi dilerim.

Sevgiyle kalın...


Kekime gelince de benim kek denince aklıma gelen tek tariftir. Gerçekten çok lezzetli oluyor.
Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
2 orta boy rendelenmiş havuç
1 büyük rendelenmiş elma
1 su bardağı kadar çekilmiş ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın


Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpılır. Sırasıyla, sıvıyağ, elma, havuç, ceviz, tarçın ilave edilir. Un, k.tozu ve vanilya kendi içinde karıştırılarak, malzemenin üzerine elenir. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına döşenerek 175 derece ısıtılmış fırında 30 dakika, daha sonra derece 150 ye getirilerek 10 dakika daha pişirilir. Afiyet oslun.

26 Eylül 2008 Cuma

Kabak çorbası...


Lezzet dergisini senede belki iki kez alıyorum ama her aldığımda da güzel bir tarif gözüme takılıyor. Bu çorbada onlardan biri.
Bu arada doğum günümü kutlayan herkese çok teşekkür ederim. İlk defa bu sene bu kadar çok tebrik aldım :)
Hepimizin Kadir gecesi mübarek olsun. Allah dualarımızı hayırlısı ile kabul etsin inşallah.

Çorbanın yapılışı: 1 yemek kaşığı un, 25 gr.tereyağında çevrilir. Üzerine 1 litre süt ekleyerek, kaynayana kadar ara ara karıştırılır. 2 kabağı yıkayıp, dış kabuğunu kazınır ve rendeleyip, kaynamış süte ilave edilir. 15 dk. orta ateşte beraber pişirilir. Tuzunu ekleyip ocaktan alınır ve yarım demet kıyılmış dereotu karıştırılır. En son tereyağında kızdırılmış pulbiber gezdirerek afiyetle içilir.

23 Eylül 2008 Salı

Tavuklu Mısırlı Pilav...

İftar sofrasında yemeğimizi yerken, eşimin ısrarıyla pilavımın fotoğrafını çektim. Hani genel yapılan bir pilav ama son anda yapılan, lezzetli bir pilav sınıfına girenlerden.
Yapılışı; Dolabınızda dünden kalmış pilavınız varsa biraz da haşlanmış tavuk etiniz yeterli oluyor.
Tavuk etlerini tereyağında çevirdim, konserve mısırı ekledim, tuz ve karabiber ile karıştırdıktan sonra pilava dahil ettim. Yanında birde ayran varsa daha ne olsun :)

Hafta sonu kayınvalidemleri iftara çağırmıştım. Kafamda belirlediğim bir menüm vardı. Aksilikler üst üste gelince hiç düşünmediğim ama yine de güzel bir sofra kurulmuş oldu.

Mercimek salatası
İzmir köfte
Terbiyeli şehriye çorbası
ve yapmak istediğimin biraz dışında olan, Bulgur ve kıyma ile yapılan Analı- Kızlı vardı.



16 Eylül 2008 Salı

Kıymalı Pırasa Böreği


Bugün oruçlu oruçlu pazara gidince, havanın aslında göründüğünden de sıcak olduğunu farkettim. Biraz dolaşmak, biraz da zaman geçirmek için gittiğim pazardan yufka ve pırasa aldım.
6 yufka kullandım. 1 bardak süt, yarım bardaktan biraz fazla sıvıyağ ve yumurtayı beraber çırptım. İç malzemesi olarak da 1 kilo pırasayı ince ince doğradım. İçi geniş bir tavada 1 soğanı kavurdum, üzerine 300 gr.kıymayı ekledim. 1 yemek kaşığı dolusu salça ve pırasaları dahil ettim. Bir bardak su ilave ederek pırasalar yumuşayana kadar pişirdim. Baharat olarak karabiber ve pulbiber ekleyip tuzunu ekledim. Beraber pişirildikten sonra yağlanmış tepsiye sırayla yufkaları dizip sütlü karışımla ıslattım. 3. yufkadan sonra iç malzemeyi yaydım ve diğer yufkaları da döşedikten sonra çörekotu ve susam serperek 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirdim. Afiyet olsun.

15 Eylül 2008 Pazartesi

Ekmek teknem...

Ramazan da iftara gelen arkadaşlarımız, ellerinde dayanamayıp aldıkları pidelerle gönül kapımızdan girince, ben de bunların bozulmaması derdine girip fırında kızartmaya karar verdim. Bayat ekmek değerlendirmesiyle ilgili birçok yöntem var tabi, mesela bu ekmekleri fırına attığımda üzerine zeytinyağı ve baharatlarla yapılmış bir karışım da serpiştirilebilirdi. Ben bu sefer sade yapıp çorbalarımda kullanmak üzere tezgahımın üzerine gönül rahatlığıyla bıraktım. Ramazanın bereketi evimizden eksik olmasın.

5 Eylül 2008 Cuma

Mantılı Yoğurt Çorbası

Bugün Oktay Usta'ya göz gezdirirken bu tarifini gördüm. Evde tam da bu tarife uygun mantı ve nohut bulununca, akşam ne pişirsem demekten kurtulmuş oldum. Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum.


Malzemeler:
1 kase mantı
1 kase haşlanmış nohut
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı un
2 adet yeşil soğan
Varsa taze nane (yoksa kurusu)
Tuz
Tereyağ
Et suyu

Yapılışı:
Mantı ve haşlanmış nohut üzerini geçecek kadar sıcak su ile haşlanır. Un, yumurta, yoğurt bir bardak su ile karıştırılır, çorbadan sıcak su ilave edilerek, terbiyesi çorbaya yavaş yavaş karıştırılır. Koyuluğuna göre suyu ayarlanır, tuzu ilave edilir. Tavada eritilmiş tereyağına, doğranmış yeşil soğan ve nane eklenir, kızdırılarak çorbaya ilave edilir. Afiyet olsun.
www.sedaningunlugu.com

3 Eylül 2008 Çarşamba

Kurutulmuş Patlıcan Dolması

Bu yaptığım dolma herkes tarafından beğenilerek yeniyor. Özellikle pişerken eve yayılan limon kokusu, lezzete baştan çağırıyor diyebilirim. Limon kokusu nerden geliyor diyebilirsiniz :) Tarifte anlatacağım. Kurutulmuş patlıcanlar mutfağımda sürekli vardır, hatta onları mutfak dekoru olarak kullandığımda söylenebilir. Ani misafirlere hazır olsun, her zaman bulamam diye eksik etmiyorum, hem yapımıda sanıldığı gibi uzun sürmüyor.

( Kurutulmuş patlıcanlar soğuk suda 5 dakika bekletilir suyu süzülerek üzerine çıkacak kadar kaynar su eklenerek 10 dakika kadar haşlanır ve suyu süzülür. Patlıcanlarımız doldurmaya hazır.)

İç malz:
20 adet kurutulmuş patlıcan için;

300 gr. kıyma
1 nescafe fincanı pirinç
1 tatlı kaşığından fazla salça
2 domates
1 büyük soğan
Bir tutam maydonoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 iri diş sarımsak
Tuz, kimyon, kekik

Tencerenin dibine döşemek için;
1 limon
1 büyük soğan

Yapılışı: Limon ve 1 soğan hariç diğer malzemeler karıştırılır. Domates küp küp doğranarak ilave edilir. Hazırlanmış patlıcanlar tepesinde 1 cm.boşluk olacak şekilde içleri doldurulur. Tencerenin dibine halka doğranmış limon ve soğan döşenir. Patlıcanların ağızları yukarı bakacak şekilde dizilir. Kaynar su ilave edilerek 30-40 dk. kadar pişmeye bırakılır. ( Kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı sumak da ilave edebilirsiniz. Benim evde kalmadığı için eklemedim) Afiyet olsun.
www.sedaningunlugu.com

31 Ağustos 2008 Pazar

Hoşgeldin Ramazan...

Ramazan ayının gelmesini beklercesine şimdiden güllacımı yaptım. Dolaba soğumaya bıraktım. Geçen Ramazan sonrasında da yaparım dediğim güllaçlarım, sanki biz Ramazan ayını temsil ederiz dercesine fırsat bırakmadılar bana. Herkesin bu güzel ayı mübarek olsun. En güzel şekilde değerlendiririz inşallah. Hayırlı Ramazanlar...

Güllacımı üzerindeki şeker ve süt miktarına göre uyguladım. Genelde yapıldığından ziyade, yaprakları ıslatıp ikiye katladım, Dövülmüş fındıklarını serpiştirten sonra gül böreği şeklinde sardım. Porsiyonluk olduğu için sunumu daha kolay oluyor. Afiyet olsun.