25 Nisan 2009 Cumartesi

Mantarlı Tava Böreği ve Soğanlı Patates Kızartması

Hani bazı günler yemek yemek istemezsin, şöyle çayın yanına börekti çörekti olsa dersin ya, işte o günümüzdü bizimde. Cuma olması da buna en büyük etken tabiki :) Çok uzun zaman önce yemek dergisinde görmüştüm bu tarifi. Üstünde ufak değişiklikler yaptım. Gerçekten severek yenildi. Tavada hemen oluvermesi de ani misafirler için tam yerinde bir börek.


Malzemeler:

1 paket mantar (400 gr.), 5 adet uzun sosis, 3-4 dal dereotu, 1 adet domates, 1 yemek kaşığı tereyağ, tuz.

3 yufka, 1 su bardağı süt ve yarım çay bardağı sıvıyağ.

Yapılışı: Tereyağı eritilir, küçük doğranmış mantarlar ilave edilir. 5 dakika sonra küçük doğranmış sosislerde ilave edilerek yüksek ateşte suyunu çok salmadan pişirilir. Domates küp küp doğranır ilave edilir. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınır ve doğranmış dereotu ve bir tutam tuz ilave edilir. Genişçe bir tava yağlanır. Yufkanın bir tanesi kenarları dışarıda olacak şekilde üzerine serilir. Süt ve yağ karışımı gezdirilir. 2. yufka koparılarak tavaya serilir, üzerine sıvıyağ ve süt karışımı gezdirilir. 3.yuflkanında yarısı koparılır, tavaya serildikten sonra üzerine mantarlı karışım döşenir. Kalan yufka parçası üzerine kapatılır. Sütlü karışım gezdirilir. En son dışarda kalan kısımlar içe katlanır. Arkalı önlü kızartılır. Sıcak servis yapılır.


Patates kızartmasının üzerine yarım ay doğranmış ve kızartılmış soğanları hiç gezdirdiniz mi? :)

12 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Seda'cım ellerine sağlık.. Dediğin gibi insanın canı böyle kaçamaklar çekiyor bazen.. Tava böreğini ben de yaparım, mantarlı denememiştim ama.. Nefis olmuş.. Patates kızartmasını da soğanla hiç tatmadım, aklımda olsun.. Güzel bir haftasonu dilerim, Ayberk'i de seni de öperim :)

Unknown dedi ki...

Seda'cım biz canı sürekli pasta börek tatlı isteyen bir aileyiz.Hafta sonları özellikle bu tavan yapıyor ellerine sağlık çok güzel görünüyor

mujdenin denemeleri dedi ki...

İkisi de birbirinden güzel görünüyor.Ellerine sağlık Sedacığım.Mutlu haftasonları diliyorum...

Unknown dedi ki...

Sedacım canım harikasın börek ve pa
tates kızartmasıdayanamam.Ellerine sağlık tatlık,mutlu hafta sonları,sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

tava böreği yaparız bizde hatta bir dönem annem çok yapardı ama böyel mantarla denememiştik eminim çok güzel olmuştur görüntü nefis ellerinize sağlık.
patatas-soğan hep ikili gibidir ama böyel ortak tatta buluştuğunu görmemiştim buda çok hoş.

Şerife dedi ki...

Hatun gene döktürmüssün valla çok nefis görünüyor.Patatesde kızarmış soğan dilimleriyle harika görünüyor ellerine sağlık

pembetatlar.blogspot.com dedi ki...

Sedacığım ellerine sağlık sunum harika olmuşş...
Eminim lezzetide harikadır:)
Segilerimle...

zarpandit dedi ki...

soğanlı patates kızartması cok ilgimi çekti gercektende :) tanıstıgım insanlarla yazısmak e kadar eglenceliymiş yahu :) ve inan sen gibi kibar birini tanımadım ben höthötümdür :)

tava boreği ise bizim evin takıntısı mantarlı super olur tek kelime ile :)

birsence dedi ki...

sedacığım inan yaptığın tarifler kadar çektiğin resimlerde harika...photoshpu kendinmi öğrendin yoksa kursunamı gittin...bende bu günlerde resimlerimden şikayetçi olduğum için photoshop öğrenmeye fena halde taktığım için soruyorum....cevaplarsan sevinirim....ellerine sağlık....

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Birsence merhabalar, öncelikle resimlerimi beğendiğin için çok mutlu oldum. Ben fotoğraflarımda photoshop yapmıyorum. DSLR makinem var. Onu biraz fazla karıştırarak doğru resim çekmeyi öğreniyorum. Fotoğraf makinası gerçekten bu iş için çok önemli, üzerinde photoshop yapıldığı zaman orjinalliğini kaybediyor gibi geliyor bana. Senin resimlerinde gerçekten güzel görünüyor, makinen ile sürekli deneme çekimleri yaparak doğru fotoğrafı yakalayabiliyorsun. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgiler

birsence dedi ki...

sedacığım teşekkür ederim cevabın için...sanırım bende biraz makinamla oynamalıyım...inşallah senbin gibi resimler çekebilirim...sağolasın....görüşmek üzere...mutlu bir hafta diliyorum....

FATMA dedi ki...

sedacım yemek fazla güzel görünmüyo.
Ama emek harcamışın oda iyi .
İŞŞALLAH GENE BAŞKA YEMEK TE YAPARSIN