17 Şubat 2009 Salı

Mısırlı Karalahana Kavurması...

Bugün karalahana mı pişirirken, çocukluğuma gittim. Eskiden annanemin küçük ama benim içerisinde kaybolduğum bir bahçesi vardı. Eriklerinin tadını hala unutamam. Kocaman erik ağacı, ceviz ağacı ve bayramlarda üzerinden inmediğimiz bir dut ağacı vardı. Toprağa ekdiği karalahanaları teyzemle birlikte itinayla toplayıp, bahçenin merdivenlerinden çıkıp, mutfağımıza ulaşırdık. Anlayacağınız bir sebze beni bu kadar uzaklaştırabilir zamandan. Şimdi annanem yaşlılığın verdiği rahatsızlıkla senelerdir bahçeyle ilgilenemiyor. Bu halini görmek de istemiyorum aslında :(

Tarife gelince; çok defa sofra dergisinde görmüştüm ama kısmet olmamıştı. Tarif de konserve mısır yazıyor ben bugün bir değişiklik yaptım, hani şu haşlanmış, bardak da satılan mısırlardan bir küçük bardak aldım. Tadı diğerinden kat ve kat daha lezzetli oluyor. Biraz da içinden aşırdım tabi :)

Yapılışı; 1 bağ karalahana güzelce yıkanır, orta kalınlık da doğranır ve suda yarı kıvamda haşlanır. Diğer taraftan yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağında 1 adet soğan kavrulur. 1 kaşık biber salçası eklenir. Süzülen karalahanalar çok ezilmeden beraber kavrulur, altını kapatmadan 1-2 dakika önce mısır ilave edilir. Pulbiber ve tuzu da atılarak ılık servis yapılır.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım bende çocukluğuma gittim benim rahmetli anneanneciğimde çok
sık yapardı karalahanalı yemekler bize.Ellerine sağlık harika olmuş kocaman sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sedacığım ellerine sağlık.pancarı hiç kavurarak yapmamıştım,değişik bir tarif.deneyeceğim canım.nefis görünüyor.sevgilerimle....

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Deryacığım teşekkür ederim.

Neslihancım sanırım canın pancar çekti:) Pancarla mısır da birbirine çok yakışır ama bu tarifim de karalahana var. Teşekkür ederim yorumun için.

Sevgiler