27 Ağustos 2012 Pazartesi

Kışa Hazırlık Konserve Domates...




Konserveyi arkadaşım sayesinde öğrenip kolları sıvadım. 5 kilo önceden komşum, arkadaşım  Cemile ile diğer 5 kiloyu da şimdi yaptım. İnsan yaptıkça daha da olsun diye hevesleniyor. Domateslerin zamanı geçmek üzere, niyetinde olanlar varsa buradan duyrulur :)



En makbulu sivri domateslerle oluyor, bulunmazsa şayet, çanakkale domatesi ikinci tercih olarak yapılabilir. Öncelikle domateslerin kabukları soyulur, kolay soyulmaı için sıcak suyun içinde bekletebilirsiniz. Tepesindeki beyaz tarafları kesilir. Rondaya ikiye bölünerek atılır ve rendelenmesi sağlanır. Bu şekilde domatesler bitene kadar uygulanır. Tencereye alınarak yemeğe tuz atar gibi domateslere yeter şekilde tuz atılır ve kaynatılır. Kaynadıktan 2-3 dakika sonra altı kapatılır ve kavonozlara doldurulur.

 
.Kapakları da yukarıda ki resimde olduğu gibi domateslerle aynı anda suyun içinde kaynatılır. Doldurulan kavonozları kapatmadan üzerlerine 2 kaşık kadar sıvıyağ gezdirilir ve kapağı kaynar sudan alıp sıkıca kapakları kapatılır ve ters çevrilir. Soğuyana kadar bu şekilde bekletilir. Kavanozları saklama yerine koymadan önce vakumlanmayan varmı diye muhakkak kontrol edilir. Kapağın üzerine dokununca kapak içeri çökmemeli... Benden bu kadar deneyenlere şimdiden kolaylıklar diliyorum.
Sağlıcakla...

24 Ağustos 2012 Cuma

Mıhlama...



Herkese merhaba...
Bayram tatili sonrası  herkes kaldığı yerden devam etmeye başladı. İşimiz gücümüz olsun da tatillerin tadı tuzu olsun, ben evde, çalışanlar dışarıda... Ev hanımlığı mesleğimde oturacak vakit bulamıyorum. Sağlık olsun, elimiz iş tutsun, çok şükür bu günümüze diyerek mutlu bakalım sadece....
 



Mıhlama ile tanışmam 3-4 seneye dayanıyor, komşum sağolsun seneler önce çok istememden dolayı yapıp bana tattırmıştı, o gün bugün bırakmadım yapmayı. Çocuklar içinde çok besleyici, büyükler içinde muhteşem bir tat.



 
 
Bu güne kadar tarifini çok defa yazacak oldum ama biraz göz kararı olduğundan güvenemedim. Artık bende an an fotoğraf koyarak ekledim, umarım bu şekilde daha anlaşılır olmuştur.
 
 
 
Malzemeler:
4 çorba kaşığı mısır unu
2 su bardağı su (sıcak olmayacak)
1 kaşık tepeleme tereyağ
Yarım çay kaşığı tuz
Üzeri döşenecek kadar kaşar peyniri ( fotoğraftaki gibi)
100 gr. tulum peyniri
 
 
Yapımına gelince: Mıhlama yapımında sarı renkli genelde pazarda yufkacıların tezgahındakilerden almanızı tavsiye ederim. Bakkallardaki pek güzel olmuyor. Kişi başına tepeleme 1 çorba kaşığı yeterli oluyor. Bu resimlerde ben 4 çorba kaşığından yaptım. Tavaya öncelikle 1 çorba kaşığından biraz fazla tereyağ eritilir. Mısır unları ilave edilir. 2-3 dakika karıştıralarak orta ateşte kavrulur. 2 su bardağı su ilave edilir (Çok fazla koyulaşırsa en azından rahat karıştırma kıvamına gelene kadar arada kaşar peynirinden önce ek olarak su eklenebilir) ve ardından tulum peyniri parçalanarak eklenir. Peynir, mısır unuyla beraber ezdire ezdire yedirilir. Yarım çay kaşığı tuz ilave edilir. Heryerine gelecek kadar dilimlenmiş kaşar peyniri de döşenerek karıştırılır ve peynirler altta kalacak şekilde üzeri mısır unu karışımıyla kapatılır. Kısığa yakın ateşte 10 dakika kadar pişirilir. Tereyağ yüzeğe çıktımmı hazır demektir. Bir püf noktasıda dibi çıtır olmuş yerleri kazınarak tüketilir :) afiyet olsun.

14 Ağustos 2012 Salı

Tava Böreği...

Blogumda bulunuyorum ama uzun zamandır şöyle yazı yazmadım biliyorum. Ramazanın sessizliğine büründüm galiba. Nasıl geçtini bile anlamadan Kadir gecesine ulaştık çok şükür. Bu mübarek gecemiz hayırlı olsun, Rabbim cümlemizin dualarını hayırlısı ile kabul etsin inşaallah. İnşallah seneye Ramazan ayına da ulaştırsın...
.
.
.
Sahur önerim var bugün sizlere. Tava böreğini çoğumuz bilir uygularız, sahura pratik, tok tutan bir tarif hatırlatması olsun benimkisi...

Malzemeler:
3 yufka
3 haşlanmış patates
100 gr. beyaz peynir
Tuz, karabiber
1 çay bardağı süt+1 yumurta+ Yarım çay bardağı kadar zeytinyağ

Yapılışı:
Büyükçe bir tava yağlanır, 1. yufkanın kenarları dışarı sarkacak şekilde döşenir. Süt, yumurta,yağ karışımından kaşıkla gezdirilir. 2. yufka parçalara ayrılarak döşenir, yine aralarına bu karışımdan gezdirilir. Haşlanan patatesler rendelenir ve peynir, tuz, karabiberle karıştırılır. İsterseniz bir katına, dilersenizde 2 katına bu harçtan döşenir. En üzeri yine yufka ile kapatılarak, kenarları içe kapatılır ve sadece sıvıyağ gezdirilir. Ocakta orta ateşte iki tarafıda güzelce kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun...
Not: Benim tavam balık tavasının en büyük boyu, eğer sizde orta büyüklükte bir tava varsa yufka sayısını 2'ye düşürüp malzemeleri ona göre ayarlayabilirsiniz, çok kalın olursa iç kısımları pişmeden kalabilir.

28 Temmuz 2012 Cumartesi

Taze Fasulye Kavurması...


Ramazanın 8. gününü de geride bıraktık. Aç kalınsa da, su içemesek de bu ayın tadı, huzuru bambaşka. Rabbim hakkıyla geçirmeyi nasip etsin inşallah. İftar sofralarınızın bereketi eksik olmasın.
Bugün de çok basit ve lezzetli bir tarifle karşınıza geldim. Bilenler bilir, ben ilk denedim ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğim.

Malzemeler:
500 gr. taze fasulye
1 soğan
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, pulbiber.

Yapılışı:
Taze fasulyeler temizlenir, ikiye kesilerek veya benim yaptığım gibi kara kare dilimlenerek tuzlu suda haşlanır. Süzülür. Yayvan bir tavada soğanlar ve sarımsaklar tereyağ, zeytinyağ karışımında kavrulur. Haşlanmış fasulyeler ilave edilir. Beraber çok sık karıştırmadan, ara ara karıştırılır. Tuzu,ve baharatları eklenir. Ilımaya bırakılır. Servise sunulur. Afiyet olsun.

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Patlıcan Musakka...



Öncelikle hayırlı, bereketli iftarlar olsun inşaallah...

Malzemeler :
2 büyük bostan patlıcanı veya 4 adet normal patlıcan
250-300 gr. kıyma
1 baş soğan
2 adet  domates
2 sivri biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1,5 su bardağı kadar kaynatılmış su

Yapılışı: Patlıcanlar alaca soyularak küp küp doğranır. Tuzlu suda 10 dakika kadar bekletilir. Yıkayıp avuç içinde parçalamadan sıkılarak süzgeçe alınır ve tuzlanarak kızgın yağda kızartılır. Genişçe bir tava veya tencereye  sıvıyağ koyularak soğanlar kavrulur, doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Kıyma eklenir, kıyması pişmeye yakın doğranmış biber ve 2-3 dakika sonra da kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domatesler eklenir. Domateslerler pişince tuz, pulbiber, kekik, karabiber eklenir. Fırında yapmak isterseniz borcama önce kızarmış patlıcanlar, üzerine kıyma sos onun üzerine de salçalı su eklenerek 200 derece fırına verilir. Tencerede  veya derin tava da yapmak isterseniz. Hazırladığınız kıyma sosuna 1,5 su bardağı kadar kaynar su ilave edilir. Kızarmış patlıcanlar eklenir, hafifçe karıştırılarak kapağı kapatılır. 10 dakika orta ateşte pişirilir. Servise sunulur. Afiyet olsun.

İftar önerisi: Patlıcan musakka, pilav, cacık.       

24 Temmuz 2012 Salı

İftar Menüsü...

Mercimek Çorbası
Makarna
Salata
Meyve ve Dondurma

Afiyet Olsun...

23 Temmuz 2012 Pazartesi

İftar Menüsü...

Mercimek Çorbası
Pirinç Pilavı

Hayırlı İftarlar...

21 Temmuz 2012 Cumartesi

İftar Menü Önerisi...



Pirinç Pilavı
Yoğurtlu Patlıcan Kızartması
Salata ve Karpuz

Hayırlı İftarlar Olsun...

*Çorba ve yemeğin üzerini tıklarsanız tarif sayfası açılacaktır.

12 Temmuz 2012 Perşembe

Mojito...


Yaz akşamları için serinletici bir içecek. 

Taze nane yaprakları, esmer şeker, sprite, limon dilimleri ve buz.
Nane yapraklarını, şekeri, limon dilimlerini ve buzu beraber biraz ezin, üzerine sprite ekleyin içeceğiniz hazır.

Not: Beyaz şeker tadını bozuyor, mutlaka esmer şeker kullanılmalı.  



12 Mayıs 2012 Cumartesi


Knorr Anneler günü hediyesini öyle anlamlı düşünmüş ki, çok duygulandım.Hediye ayrı anlamlı, içinde ki not daha bir anlamlı. Hemen tohumları ekip  yeşermesini bekleyeceğim. Çook teşekkürler Knorr...

Bende tüm annelerimizin Anneler gününü kutluyorum. Çocuklarımızla sağlıklı, mutlu, hayırlı bir ömür diliyorum...