8 Mayıs 2008 Perşembe

Yeşil fasulye bu kadar tatlı olur mu!...

Cumartesi pazardan yeşil fasulye aldım. Satan amcayı kıramadım diyemi yoksa çok güzel göründüğü için mi bilemiyorum 1,5 kilo tarttı verdi. Poşeti elime alır almaz aklım başıma geldi ama fasulyeler çok lezzetliydi gerçekten. Bir yemek bu kadar mı tatlı olur. Tabi pişirme şeklininde büyük rolü var. Ben içi çukur bir tencereye ilk önce iri bir soğanı yarımay şeklinde doğrayıp, yarısını tencereye döşüyorum. Fasulyemin yarısını kullandım. Yıkayıp ayıkladığım fasulyeninde yarısını döşüyorum. Araya, kalan yarım soğanı ve bir adet soğanı daha yarımay şeklinde doğrayıp döşüyorum. 3 adet orta boy patatesi elma dilimi şeklinde kesip soğanların üzerine döşüyorum. Üzerine iri bir domatesi doğruyorum ve en son kalan fasulyeyi döşeyip 1 adet daha domates üzerine dizerek, tuzunu, yarım çay bardağı zeytinyağı ve birazda sıvıyağ gezdirdikten sonra, 1 çay bardağı kadar sıcak suyunu ekleyerek kısık ateşte kapağı kapalı pişmeye bırakıyorum. Hiç karıştırmadan, suyunu kontrol ederek pişirip ılınmasını bekliyorum. Şeker tadında oluyor :) Anlatması biraz uzun oldu ama anlattığım kadar uzun sürmüyor. Toplamda, 750 gr.fasulye, 3 orta boy patates, 2 büyük domates, 2 iri soğan, zeytinyağ, sıvıyağ ve tuz kullanılıyor. Afiyet olsun.



Fasulyemin yarısını da kaynar suya atarak 2-3 dakika kaynattım. Kevgirle süzgeçe alarak soğumasını bekledim. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya kaldırdım. Daha kışa hazırlık zamanı gelmediği için içine domates eklemedim. Kısmet olursa haftaya çıkarıp pişiricem zaten.

12 yorum:

ayselce dedi ki...

İşte benim yemeğim.Ben de bugün yapacağım kısmetse.Ellerine sağlık çok leziz görünüyor:))

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ellerine sağlık,ben fasulye sezonunu açmadım henüz.biraz daha çoğalmasını bekliyorum malum uzmanlar öyle diyorlar ya ucuzlayınca alın diye.ama haklısın ben de dayanamıyorum bazen,yazın her hafta 2 kilo yenir bizim evde,eşim de ben de zeytinyağlı hastasıyız.sevgiler

banu kırmızıgül dedi ki...

benimde en sevdiğim sebze yeşil fasülye. nefis olmus canım benim ellerine sağlık sevgiler...

antepası dedi ki...

Eline sağlıık.Bende patateslisini çok seviyorum.Yapsamda yesem

Unknown dedi ki...

canımmm;sen yaparsın da olmazmı bayılırım ellerine sağlık....

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Bayılırım zeytinyağlı fasulyeye.. Bir de yanında cacık olacak ama :) Ellerine sağlık.. Ben içine 2-3 adet kesmeşeker de atarım, anneannemden öğrenmiştim.. Faulyeyi senin gibi şoklayıp dondurucuya atınca tadı bozulmuyor mu? Annemin bu kış için tencerede domatesle biraz çevirip dondurucuya attığı fasulyeler lezzetlerini ciddi anlamda kaybetmişlerdi de..

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Aslı'cım önce yorumun için teşekkür ederim. Fasulyeye gelince bu şekilde yapınca tadından birşey kaybetmiyor. Benim annemde kışa hazırlık için yapardı. Severek yerdik. Bu şokladığım fasulyeyi yarın pişiricem. Net olarak cevabını yazarım canım.
Sevgiler.

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Aslı'cım tekrar merhaba. Fasulyemi söylediğim gibi bugün pişirdim. Tadından birşey kaybetmedi canım. Ben kışa hazırlık pek yapmıyorum. Kış sebzelerini tercih ediyorum ama dediğim gibi fasulyeyi fazla alınca, böyle birşey yapayım dedim :)Bir iki poşet de hazırlamak fena olmaz hani. Canının çok istediği zamanlarda derin dondurucu bir sürpriz yapabilir.
Sevgiler canım.

Adsız dedi ki...

kesinlikle katılıorum yeşil fasülye bu kadar tatlı olur mu.Ama sizin anlattığınız gibi pişirilirse oluyormuş.çok teşekkür ederim tarif için ellerine sağlık.ben yirmi yaşındayım ama sizin bloğunuz sayesinde mutfağa merak sardım hergün tariflerinize bakıyorum ve denemeye çalışıyorum annem size minnettar:))))

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Sedacım güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Beğenmene de ayrıca çok sevindim. Anneciğin seni mutfakta görünce eminim çok seviniyordur :) Bende seni tanıdığıma çok memnun oldum.

onur dedi ki...

seda hanım tarifleriniz için çok teşekkürler ederim. ben de eşime sürpriz yapcam bakalım nasıl olacak?? ama sizden bi ricam var, biz erkekler için daha detaylı bilgiler verirseniz sevinirim. yani tuzu ne zaman koycaz? neyden sonra yağ koycaz v.b. ben hala ezberleyemedim o sırayı çünkü:)) tekrar teşekkürler...

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Onur bey yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım sizde eşinize güzel bir sürpriz yapmış olursunuz. Yağını ve tuzunu tarifde de anlattığım gibi en son üzerine gezdiriyorsunuz, zeytinyağlılar için genelde bu şekil yapılıyor.