24 Ağustos 2012 Cuma

Mıhlama...



Herkese merhaba...
Bayram tatili sonrası  herkes kaldığı yerden devam etmeye başladı. İşimiz gücümüz olsun da tatillerin tadı tuzu olsun, ben evde, çalışanlar dışarıda... Ev hanımlığı mesleğimde oturacak vakit bulamıyorum. Sağlık olsun, elimiz iş tutsun, çok şükür bu günümüze diyerek mutlu bakalım sadece....
 



Mıhlama ile tanışmam 3-4 seneye dayanıyor, komşum sağolsun seneler önce çok istememden dolayı yapıp bana tattırmıştı, o gün bugün bırakmadım yapmayı. Çocuklar içinde çok besleyici, büyükler içinde muhteşem bir tat.



 
 
Bu güne kadar tarifini çok defa yazacak oldum ama biraz göz kararı olduğundan güvenemedim. Artık bende an an fotoğraf koyarak ekledim, umarım bu şekilde daha anlaşılır olmuştur.
 
 
 
Malzemeler:
4 çorba kaşığı mısır unu
2 su bardağı su (sıcak olmayacak)
1 kaşık tepeleme tereyağ
Yarım çay kaşığı tuz
Üzeri döşenecek kadar kaşar peyniri ( fotoğraftaki gibi)
100 gr. tulum peyniri
 
 
Yapımına gelince: Mıhlama yapımında sarı renkli genelde pazarda yufkacıların tezgahındakilerden almanızı tavsiye ederim. Bakkallardaki pek güzel olmuyor. Kişi başına tepeleme 1 çorba kaşığı yeterli oluyor. Bu resimlerde ben 4 çorba kaşığından yaptım. Tavaya öncelikle 1 çorba kaşığından biraz fazla tereyağ eritilir. Mısır unları ilave edilir. 2-3 dakika karıştıralarak orta ateşte kavrulur. 2 su bardağı su ilave edilir (Çok fazla koyulaşırsa en azından rahat karıştırma kıvamına gelene kadar arada kaşar peynirinden önce ek olarak su eklenebilir) ve ardından tulum peyniri parçalanarak eklenir. Peynir, mısır unuyla beraber ezdire ezdire yedirilir. Yarım çay kaşığı tuz ilave edilir. Heryerine gelecek kadar dilimlenmiş kaşar peyniri de döşenerek karıştırılır ve peynirler altta kalacak şekilde üzeri mısır unu karışımıyla kapatılır. Kısığa yakın ateşte 10 dakika kadar pişirilir. Tereyağ yüzeğe çıktımmı hazır demektir. Bir püf noktasıda dibi çıtır olmuş yerleri kazınarak tüketilir :) afiyet olsun.

3 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok ama çok severim..
Rahmetli Sara teyze çok yapardı ve bana hususi yapardı hastalık,yaşlılığa aldırmadan.En son yurtdışından döndüğümde bana yapmıştı yemiştim nerdeyse 2 sene olucak ağzıma sürmedim.Şimdi ne zaman mıhlama görsem aklıma düşer kendim yapmayada bir türlü yeltenemem.
Ama bende deneyeceğim bir gün,ellerine sağlık olsun.selamlar.

Unknown dedi ki...

Seda'cım bir Karadeniz kızı olarak
bayılırım.Tam kıvamında pişirmiş
sin ellerine sağlık.Hayırlı cumalar sevgiler.

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Mutfak Havlusu, bir olmaz iki olur, denemeni tavsiye ederim :) Denemeye değer gerçekten. Yorumun için teşekkürler...

Deryacım bende karadeniz kızıyım ama bizim o taraflarda yoktur mıhlama, şükür ki bu lezzetle tanışabileceğim trabzonlu bir komşum vardı. Yorumun için teşekkür ederim :)