11 Ocak 2010 Pazartesi

Tel Kadayıf...



Geçen bayram yapmayı planladığım ama tel kadayıf bulamamaktan vazgeçtiğim tatlıyı nihayet bugün pazardan taze taze aldığım kadayıflarla hazırladım. Aslında tarifi aşamalı olarak çekilmiş fotoğraflarla vermek isterdim ama o kadar tereddütlüydüm ki, ya olmazsa çıtırdamazsa diye odaklanmışım resmen. Daha önce de denemem olmuştu, tepsi işi değil de porsiyonluk hazırlamıştım. Kadayıfları havalandıra havalandıra açmak, kırmak, havadan havadan tepsiye boşaltmak daha keyifli oluyor :) İlk fırından çıktığında aman dedik sanki hafif yağ tadı geliyor, sonra akşam tekrar denedim, ne bir tat kalmış ne de başka bir problem, sadece tatlımız şerbetini çekmek için biraz bizden müsade istemiş :)

Yemek yapmak güzel ama daha da güzeli yaptıklarının severek yenmesi ve senin emeğinin tatlı bir telaş olarak kalması. Yine ve yine, kaset tekrar başa, tekrar başa sarsa da yemeğin yaşamımızın en önemli kavram, ve mutluluk, tebessümün gizli olduğu hazine dolu bir sandık olduğunu ama kesinlikle çok daha değerli olduğunu unutmamamız gerekiyor. Herşeyden önemlisi, herkesin bildiği gibi sağlık. Umarım bütün hastanelerde ki insanlar, evlerinde hasta yatanlar ve daha niceleri sağlıklarına kavuşurlar. Rabbim hiçbirimize dermansız dert vermesin inşallah.
Sağlıcakla diyerek tarifime geçmek istiyorum.
Malzemeler:
Yarım kilo tel kadayıf
Yarım paket margarin ( Ben yarısını tereyağ ile yaptım tercihi size kalmış)
250 gr. iri kıyılmış ceviz
Şerbeti için;
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limon suyu
Yapılışı:
İlk önce şerbeti hazırlanır. Şerbeti inmeye yakın limonu ilave edilerek birkaç dakika daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Tel kadayıflar geniş bir tepsinin içerisinde güzelce havalandırarak kırpılır. Tel tel ayırıp kırpma işi bitince yağlanmış tepsiye yarısı paylaştırılır. Üzerine ceviz ve kadayıfların diğer yarısı ilave edilir. Hafif bastırarak, ocakta erittilen yağ yavaşça her yerine gelecek şekilde gezdirilir. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak kadayıfa soğuk şerbeti yine heryerine eşit gelecek şekilde gezdirilir ve en az birkaç saat bekledikten sonra servis yapılır. Ertesi gün tadı daha da lezzetli oluyor. Deneyenlere afiyetler olsun.
Kadayıfı yapmam da emeği geçen ve rahmetli kayınbabamdan edindiği bilgileri paylaşarak bana yardım eden eşimin de hakkını yememem gerek. Teşekkürler canım.

10 yorum:

lezzet sefasi dedi ki...

Ellerinize saglik,guzel gorunuyor.
Sevgiler,
Sefa

Rakunt ideas dedi ki...

Canım ellerine sağlık.Nefis görünüyor.Tadıda süperdir kesin.Sabah sabah nasılda istedi canım.:)

Unknown dedi ki...

Sedacığım ellerine sağlık kadayıf süper olmuş.Bende ilk yaptığımda ba
ya tereddüt etmiştim ama neyseki utandırmamıştı beni:))Mutlu haftalar öpüyorum...

Unknown dedi ki...

Sedacım ellerine sağlık canım mutlaka çok lezzetli olmuştur.Duana da amin diyorum.

FİLİZ'CE dedi ki...

Ellerine sağlık,çok lezzetli gözküyor..

Adsız dedi ki...

Seda cım merhaba,
Valla arkadaşlar ben gerçekten çok şanslıyım. Seda nın yaptığı herşeyden tadabilme şansına sahibim. Hatta o akşam misafirlerim vardı onlara bile kısmet oldu.Ne mutlu ki bana kapı komşum seda. Yaptığı herşeyi bize ikram etmesi biryana arkadaşlığı ve dostluğu içinde çok teşekkür ederim. Güleryüzün hep böyle gülsün, sen hep mutlu ol inşaallah.
Cemile Ergül

Sevil Şahin dedi ki...

aa yok oldun nerelerdesin sen canım bir ses ver :))

neslihan erzincan özgür dedi ki...

ellerine sağlık canım.nefis görünüyor.sevgilerimle...

tatlilar gülcandan dedi ki...

Ellerinize emeginize saglik süper tariflerin icin almanyadan sevgiler canim

Mutfak Havlusu dedi ki...

Benim yapmakta zorlandığım birşey ne hikmettir ki.Çünkü şerbetiyle kadayıf arasında bir sorun muhakkak oluyor.Ellerinize sağlık sizinki çok çok güzel görünüyor.