Yine bu akşam evde ne yapsam, ne pişirsem diye düşünürken, dolabımı açtım. Yarım paket mantarım vardı, 2 tane de patlıcanım. Evdekileri değerlendirip bir yemek yapmak dı niyetim. Gerçekten bu kadar güzel olacağı benim bile aklıma gelmedi. Eşim eve geldiğinde közlenmiş patlıcan kokuları, bir yandan mantarlar :) ne yemek yapıyorsun dedi, dedim ismini koyacağız çünkü bunu ilk defa deniyorum :) Eşim yemekten sonra yüzünde gayet memnun bir ifade bayağı bir düşündü ve bu yemeği ben keşfettiğim için adı "Seda Nazik olsun adı" dedi. Gerçekten özel bir misafire bile yapılabilecek özel bir yemek oldu. Misafirlere servis esnasında bakır kaplarda sunulabilir mesela. Esasen etsiz ali naziğin üzerinde mantar sote olan bir yemek.. İkisinin tadı birleşince harika oldu diyebilirim :)
Bana yorum yazan bir arkadaşın, aslında Ali nazik değil de Hünkar beğendinin sosu olduğu için Seda beğendi olmalıymış demesi üzerine, yanlışlığımı bu yazı ile düzeltiyorum. Kendisine bilgilendirdiği için teşekkür ederim.
Malzemeler:
2 adet patlıcan
3 çorba kaşığı un
350 gr.kadar süt
2 çorba kaşığı margarin
2 yemek kaşığı kadar rendelenmiş kaşar
Tuz
200 gr. mantar
1 büyük soğan
1 büyük domates
2 sivri biber
Tuz, karabiber, nane
Yapılışı: Patlıcanlar közlenir, kaşıkla içi alınır ve minik doğranır. Diğer tarafta mantarlar yıkanır, orta incelikte doğranır. Ocağa 2 kaşık kadar sıvıyağı alıp doğranmış soğanlar ilave edilir. Kavrulduktan sonra mantarlar eklenir. Mantarlar pişmeye yakın ince doğranmış sivribiberler ve 1-2 dakika sonra da küp küp doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler içinde kaybolmadan, (Isınması ve hafif kendini bırakması yeterli) tuzu, karabiberi ve yarım çay kaşığı kadar nanesi ilave edilerek altı kapatılır.
Alt sosu Ali nazikde ki gibi, ilk önce margarin ocakta eritilir, üzerine un ilave edilir. Un 3-4 dakika kadar kavrulur. Süt yavaş yavaş üzerine ilave edilir. Miktarını koyarken sizde ayarlayabilirsiniz, kaşığa çok yapışmayacak şekildeyken rende kaşarlar ilave edilir. Daha sonra da patlıcanlar eklenerek karıştırılır ve tuzu ilave edilir. Servis tabağına önce patlıcanlı sos, üzerine de mantarlar döşenir, istenirse maydonozla süslenir. Afiyet olsun.
21 Mayıs 2009 Perşembe
"Seda Nazik"
Etiketler: Ana yemekler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
20 yorum:
ohhhh öyle bir anlatmışsın ki insanın ağzı sulanıyor.Ellerine sağlık
desene dolap temizleme günüymüş bugün :) harika görünüyor emegine salık.
Sedacığım buradan da çok güzel görünüyor Seda Nazik, ben de istiyorum artık ona göre :)
Kendimce çok teşekkürler...
Karamel Mutfak teşekkür ederim :)
Nevalcim sen gel ben zevkle yaparım teşekkürler :)
Sevgiler
sabah sabah benimde ağzım sulandı içinde mantar olan her yemeğe varım ellerine sağlık.
Enfes görünüyor.Ellerine sağlık Sedacığım.Çok yaratıcı bir yemek olmuş gerçekten.
hem yemek hemde anlatım süper olmuş sedacım ellerine saglık
sevgiler
Öğle saati karnım nasıl acıktı.llerine sağlık Seda değişik olmuş.
Sedacığım çok hoş olduğu her halinden belli,ellerine sağlık.
bizim evde pek mantar sevilmiyor ama bu şekilde eminim sevilerek yenebilir.sevgiler canım
Canımmm harikasın ellerine sağlık çok
leziz ve şık olmuş.Kocaman sevgiler..
Eline sağlık canım bu leziz yemeği ben de bir deneyeyim.Yarın geliyor musun?
İffetin günlüğü,
Müjde,
Sevil,
Tuğba,
Yasemin,
Derya,
Boncuk Mutfakta, teşekkürler yarın geliyorum canım :)
Yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
Harika bir tarif olmuş, ellerine sağlık. Çook beğendim.
Ellerine,yüreğine sağlık Seda'cım çok nefis görünüyor yemeğin.. Bakır kapta sunma fikri de çok hoşuma gitti.. Sevgiler..
Nefis olmus ellerine saglik canim.Adida pek yakismis dogrusu.
Seda Nazik gerçekten süper bir isim olmuş.görüntüsüde çok güzel ellerine sağlık canım.
Bende seni tanıdığım için çok mutlu oldum.Gerçekten güzel bir gündü tekrar görüşelim olurmu.Mail adresim edikicitunc@yahoo.com fotoğrafları bekliyorum.
Ohh görüntüsü gerçekten çok güzelll...
Adıda tabi:))
Ellerine sağlık mutu pazaralr:)
:)))
BAYILDIM SEDA NAZİKE :)))
sedanazik değil sedabeğendi olmalıymış adı çünkü mantar hariç yemeğiniz hünkarbeğendi tarifidir siz et yerine mantar koymuşsunuz üzerine
Adınızı yazmadığınız için merhabalar diyorum sadece. Yorumunuz için teşekkür ederim, bilgilendirdiğiniz içinde. Sizin yorumunuzdan sonra bende araştırdım, Gaziantep'e has bir yemek olan Ali nazik'in aslında süzme yoğurtla yapıldığını öğrendim, ben bir yerde yediğimde benim yaptığım gibi sütle unla karıştırılmış olarak sunulduğunu hatırlıyorum. Bu özel yemeği yanlış anlatmak istemem tabi. Hünkar beğendinin sosuna benziyor evet. Tekrar teşekkür ederim.
Sevgiler
Yorum Gönder