13 Haziran 2022 Pazartesi

Haşhaşlı çörek...


 Malzemeler;

1 bardak Ilık su (250 ml)
1 bardak ılık süt (250 ml)
Yarım çay bardağı sıvıyağ 
1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
3 yemek kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (1 kilo una yakın) ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur elde edilecek.

İç malzemesi;

1 su bardağı haşhaş ezmesi
4 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
(Dilerseniz kırılmış yarım su bardağı ceviz ekleyebilirsiniz)

Üzerine yumurta sarısı+1 tatlı kaşığı sıvıyağ 


Yapılışı:

Hamur için süt, su, maya ve şeker karıştırılır. Diğer malzemelerde ilave edilerek üzeri kapatılır. İki katı olana kadar (45 dk.) mayalanmaya bırakılır. İç malzemesi pürüzsüz bir kıvama gelene kadar sıvıyağ ve şeker ile karıştırılır.

Mayalanan hamur 6 parçaya bölünür. Çok az un serpiştirilerek yemek tabağı büyüklüğünde her bir parça açılır. Aralara haşhaşlı iç malzemesi eşit şekilde her katına sürülerek üst üste konur. En üst kata haşhaş sürülmez. Merdane ile çok bastırmadan tepsi büyüklüğünde açılır. İki-üç parmak genişliğinde şeritler kesilir. İki ucu birleştirilip kendi içinde dolanır. Uzunlamasına tepsiye dizilir. Her parçaya aynı işlem yapıldıktan sonra üzeri örtülerek 20 dk. kadar dinlenmeye bırakılır. Yumurta sarısı sıvıyağ ile karıştırılarak çöreklerin üzerine sürülür. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri, altı güzelce kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun:) 





1 yorum:

Sibel dedi ki...

Harika bir llezzet