26 Ağustos 2010 Perşembe

Pepeçura...

Kendisiyle tanışmamız, karşı komşumun kokulu üzüm tabağını bana sunması ile gerçekleşti. Bugün de tatlı tariflerime bir göz gezdirirken Pepeçura gözüme takıldı. Evde normal siyah üzümlerim ve dolabımda duran kokulu üzümleri bir araya getirip bu tatlıyı yapmaya karar verdim. Koyu pelte kıvamında, buzlukta bekleyince de karlı dondurmayı andıran bir tadı var.
Minik kek kalıplarında dondurdum, bir kişi için çok rahat yetiyor, sunumu küçük ama dondurma ile sunulursa hem çok şık hem de akşam için yeterli bir tatlı diyebilirim.
Soğuk ve dağılmadan sunum olacağı için de anında buzluktan çıkarılıp servise sunulmasını tavsiye ederim.

Malzemeler:
Yarım kilo siyah üzüm ( kokulu üzüm biraz daha mayhoş bir tada sahip. Ben evde olduğu için yarı yarıya kullandım)
Yarım su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yarım çay bardağından biraz fazla mısır nişastası


Yapılışı: Üzümler yıkanarak saplarından ayrılır, su ile birlikte tencereye alınır. Beraber kaynatılır. Şekeri ilave edilir. 5 dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra tel süzgeçte süzülür. 1 su bardağı ayrılır ve içerisine mısır nişastası karıştırılır. Tencerede olan karışıma yavaş yavaş nişastalı karışım ilave edilir. Beraber koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Sıcakken kaselere ( kasede servis yapılacaksa dolapta soğutulması yeterlidir) veya da kalıplara dökülerek, ilk sıcaklığı çıkınca buzlukta 3 saat kadar bekletilir. Afiyet olsun.

18 yorum:

Unknown dedi ki...

Canımmm çocukluğumun vaz geçilmez
lezzeti idi.Rahmetli anneanneciğim
harika yapardı.Sende harika bir şe
kilde sunmuşsun ellerine sağlık.Be
reketli iftarlar öpüyorum...

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize,emeğinize sağlık. Çok leziz ve şifa dolu görünüyor. Ayrıca sunum MUHTEŞEM..

Hayırlı iftarlar.

Saygılar.

Saliha dedi ki...

canım uzuuuun bır aradan sonra merhaba:) hayırlı ramazanlar dılıyorum..pepçura hep aklımda olan bir tatlıdır ama denemek kısmet olmadı..sunum çok şık:)ellerine sağlık ....

Unknown dedi ki...

ben bunu ilk Yaseminden duymuştum sanırım çok yapasım var ama kısmet olmadı henüz ellerine sağlık sedacım

havlu-dantel dedi ki...

Görüntüsü yeter var yaaa!!!

nesrin dedi ki...

Nefis gercekten. Bende de gecenlerde siyah üzüm bayagi bekledi, ama degerlendiremedim maalesef. Ellerine saglik. Sevgiler...

bir dilim bir tutam dedi ki...

Vallahi cok hos olmus.Güzel fikir.Evde pörsümüs üzümleride degerlendirmek icin bire bir..
tesekkürler.
Berlinden sevgiler

Cafe Pepela dedi ki...

Enfes görünüyor Seda'cığım.Ellerine,güzel gönlüne sağlık.Şu rengin ciciliğe bakın :)

yemekaski.com seçil dedi ki...

muhteşem bi görüntüsü var..ellerinize sağlık.. sevgiler..

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili arkadaşım boğumda yemek etkinliği var.papatya 68 hobidünyam yemek etkinliği.seni de davet ediyorum.gelirsen mutlu olurum sevgiler...

Nilgün Komar dedi ki...

bu havalarda ne iyi gider valla..

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık nefis görünüyor eminim tadıda harikadır

lezzetyolculugu dedi ki...

canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Bu arada bebiş ne zaman geliyor.Az önce bloga bakma fırsatım oldu.Nasıl böyle bir haberi kaçırdım diye hayıflandım.Hayırlısıyla kazasız belasız inşallah.

yemekaski.com seçil dedi ki...

iyi bayramlar...

Limonlu Kek dedi ki...

Pepeçurayı bu aralar pek sık duyar oldum, görsel olarak da sana uğradıkça gördükçe içim gidiyor yani. Bayramınız kutlu, umutlu, huzurlu olur inşallah. Öpüyorum canım benim....Kotanyi de yoktun yerin boş kaldı :(

Unknown dedi ki...

Her ilkbaharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, bu bayramın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesi dileğimle. Kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de umutlu, yine de sevgi dolu nice bayramlara.

ıhlamurcum dedi ki...

Kulağa çok hoş geliyor, eminim tadı da nefistir. Ben ayvalısını bilirim, yanılmıyorsam mürebba denirdi, yanlışım varsa düzeltin.

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Ihlamurcum yorumun için çok teşekkür ederim, ben de ayvalısını duymadım, eminim o da çok lezzetlidir.
Sevgiler...