10 Mayıs 2010 Pazartesi

Sebzeli Somon...

Sevdiğim balıkların yanında en başta hamsi gelir. Bekarlığımda annem her hafta alır, biz çocuklarda her hafta balığın eşsiz faydasını bilmeden yerdik. Malesef ben daha evimde bu düzeni tutturamadım. Bu mevsimde artık avlanma yasağı olduğu için balıklar buzhane oluyor. Hamsiler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar ilk tazesi gibi olmuyor.

Bu sıcak zamanlarda da benim aklıma hiiiç balık gelmiyordu ta ki doktorum ısrarla "balık yemelisin" diye bir kural koyuncaya kadar. İyi de oldu aslında. Geçenlerde televizyondan gördüğüm somon tarifini uyguladım. Diğer balıklara göre kuru olan eti çok daha lezzetli oldu. Bir daha ki sefere tarifin dışında muhakkak yarım ay doğranmış soğan eklemeyi düşünüyorum.

Malzemeler:
3 somon dilimi
6-7 adet domates
7 diş sarımsak (fazla gelir diye düşünmeyin çok güzel lezzet katıyor)
3 adet yeşil biber
2 adet havuç
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:
Havuçlar yarım ay ve ince doğranarak az yağda sotelenir. Biberler jülyen doğranarak eklenir. Sarımsaklar ince ince kıyılarak ilave edilir. Domateslerin kabukları soyulur tavaya eklenir. Beraber
5-10 dakika kadar pişirilerek en son tuz, karabiber, kekik ve dilediğiniz baharatlar eklenerek, fırın pişirme kabına dizdiğiniz somonların üzerlerine paylaştırılır. 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyet olsun.

7 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Afiyet bal şeker olsun arkadaşım, ellerine sağlık.. Maalesef ben de annemin aksine sıkça yapmıyorum balığı, eskiden pazar günleri balık günüydü bizde.. Şimdi ev kokacak diye yapmaz oldum :)

Unknown dedi ki...

Sedacığım hamsi benimde favori balı
ğımdır.Somon harika görünüyor elle
rine sağlık kocaman öpüyorum...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Herkeste aynı durum demekki eskiden annem her pazar balık yapardı şimdi kendi evimizde ihmal ediyoruz. Elinize sağlık.

Limonlu Kek dedi ki...

Evet canım balık yemelisin hem de 6. aya kadar en az haftada bir, bebeğin beyin hücreleri bu dönemde oluşuyormuş. Ayrıca somon da enfes görünüyor, yenmeyecek gibi değil yani, ellerine sağlık anacım. Öpüyorum ikinizi :)

lezzetmarifet dedi ki...

Balık!!!!süper yaa......bayılırım balığa trabzonlu olarak ellerine sağlık sedacım sevgiler...
emeğin için teşekkürler...

Unknown dedi ki...

BAlık çok severim ama işi fazla olduğundan mı nedir hep üşenirim bizde babanganın görevidir balık yapmak ellerine sağlık Sedacım

sarımutfak-hande dedi ki...

offff harika bu tabağı öğle yemeğim için alabilirmiyim:)))))
ellerine sağlık