25 Temmuz 2013 Perşembe

Un Helvası...

 
Ramazan boyunca oruçlu iken canım özellikle bir yemek çekmedi ama un helvası iki gündür aklımdan çıkmadı :) Üşenmedim girdim mutfağa  kavurdum, kavurdum mutlu sona ulaştım. Çocuklarda bayıldılar, komşumda. Ben de özlemimi giderdim sizler de iftar vakitlerine tatlı olarak düşünebilirsiniz.
  
 Aşağıdaki ölçülerle 6-7 kişilik oluyor siz kendinize göre azaltabilirsiniz.
 
Malzemeler:
Yarım kilo un ( 3 su bardağı)
150 gr. tereyağ
Yarım litre su (2,5 su bardağı)
Yarım kilo şeker (2 su bardağı)
Ceviz içi
 
Yapılışı: Su ve şeker beraber karıştırılır.Tereyağ eritilir, un eklenir. Orta ateşte sürekli karıştırarak kavrulur. Rengi kahverengi olunca iri kırılmış cevizler eklenir, beraberde 1-2 dakika kavrulur şekerli su karışımı yavaş yavaş eklenir ve helva pişirilmeye devam edilir. Bütün şerbeti çekince ılınmaya bırakılır. Kaşıkla veya borcama döşenerek dilim dilim kesilir. Afiyet olsun. 
 
 
Ölçüler
Bir bardak su 200 gr.
Bir bardak un 150 gr.
Bir bardak toz şeker 240 gr.

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Ekşili Köfte..



Seneler önce Ekşili Köfte tarifini bloğumda yayınlamıştım tarifini üzerini tıklayarak alabilirsiniz. Bu sefer fotoğrafını daha çok beğendiğimden tekrar yayınlıyorum. Akşam iftar vakitlerine de çok yakışan bir lezzet...

Sahur Sandvici....

 
Sahura kalkmamla yatmam neredeyse bir oluyor bu sene. Hurma, yoğurt, bol su ve uykuya kaldığımız yerden devam diyerek geçti 10 gün. Havalarda serin gitti çok şükür. Dünden beridir aklımda bu sandviç var. Sahurda da hepsi bir yerde besleyici bir öğün olur diye düşündüm ve güzel gitti .Şimdiden hayırlı iftarlar hepimize...
 
 
Yapılışı: Sandviç ekmeğinin arasına haşladığımız yumurta üzerine tuz, yeşil soğan, beyaz peynir ve domates dilimleri ekleyip hazırlıyoruz.
 
 

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Şehriyeli ve Mercimekli Salata...

 
Bu sıcaklarda yenebilecek çok lezzetli bir salata. Kayınvalidemlere iftara gittiğimizde kendisinden gördüm ve serin serin yemeğe doyamadım. Sizlere ve bana salata alternatifi  olsun. Hayırlı iftarlar...
 
 
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı haşlanmış arpa şehriye
1 tutam dereotu
1 tutam maydonoz
Dilerseniz taze nane
1 küçük konserve mısır
Kornişon turşu (isteğe bağlı)
1 adet salatalık
Yeteri kadar yoğurt
Tuz
 
Yapılışı:
Haşlanmış şehriyeler ve mercimekler genişçe bir kaba alınır. üzerine yeşillikleri eklenir.
Mısırlar, tuz ve yoğurt ekleyerek karıştırılır. Serin kalması için dolapta bekletilir. Servis esnasında küçük kaselere alınarak üzeri salatalık ile süslenir. Afiyet olsun.

13 Temmuz 2013 Cumartesi

Terbiyeli Sebze Çorbası...




Ramazana özel bir çorba. Evde olan sebzelerle çok zengin çorbalar yapabilirsiniz. Bugün ki orucumuzu besleyici bir çorba ile açalım ama gerisini de aşırıya kaçmadan devam edelim :)

Çorbaya ilave İftar önerisi;

Beşamel soslu makarna ( tarif için üzerini tıklayabilirsiniz)
Köfte ve patates kızartması


Çorba için;
Malzemeler:
1 kabak
1 havuç
1 soğan
1 patates
1 kırmızı biber
5-6 dal dereotu
1 çorba kaşığı dolusu kırmızı mercimek
aynı şekilde bulgur ve pirinç
Tuz, karabiber, pulpiber
Evde hazırlanmış tavuk suyu veya et suyu ile zenginleştirebilirsiniz.

Terbiyesi için;

1 yumurta sarısı ve yarım su bardağı yoğurt


Yapılışı:

Dereotu hariç bütün sebzeler küp küp doğranır, bulgur, pirinç ve mercimek de dahil tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Zeytinyağı gezdirilir. Sebzeler ve kuru bakliyatlar pişince dereotu ilave edilir, blendırdan geçirilir. Terbiyesi hazırlanır, kesilmemesi için çorba suyu ile ılıtılır ve çorbaya dahil edilir. En son tuzu ve dilediğiniz baharatları eklenir. Afiyetler olsun...

Carte D'or hep yanımda...

 
 
İlk göz ağrısıdır benim için Carte D'or. Blogum adına buluştuğum ilk firmadır. Algida fabrikasını gezmek gibi çok özel sürprizleri olmuştur. Dondurmanın nasıl güzel ve steril bir ortamda yapıldığına şahit olduğum bir geziydi benim. Şimdi de sütlü tatlıları ile ön planda ve benim bugün iftar soframda  Supangle var. Tatlı Sırlar kitabımdam da dondurmalı tatlıları fotoğrafladıkça sizlerle paylaşacağım. Teşekkürler Carte D'or ve Unilever...