23 Haziran 2014 Pazartesi

Etli Biber Dolması...

Biber dolması bizim evin ev sevilen yemeğindendir. Koca bir tencere tahsis ediyorum kendilerine. Bugün var, yarın yok hesabı tükeniyor. Yukarıda ki resimden sonrada o tabaktakiler yendi bitti :) Buyrun birde benden alın tarifi...
 
Malzemeler:
1 kilo küçük boylarda seçilmiş dolmalık biber
300 gr. kıyma
1,5 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
Yarım demet maydanoz
Bir avuç taze nane yaprakları
2 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası
 1 çay kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
 
Yapılışı: Genişçe bir kapta soğanlar küçük küpler halinde doğranır, sarımsak rendelenir, diğer malzemelerde eklenerek güzelce harmanlanır. Ayıklanmış dolmalık biberlerin içerisine harcı doldurulur. (Çok sıkıştırmayın, çok da boş bırakmayın) Üzerlerine kapak şeklinde domatesler kapatılır. Tencereye dizilir, üzerlerine tuz serpilir, yağ gezdirilir. Bire bir olacak şekilde sıcak su ilave edilir, orta ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Afiyetler olsun...


17 Haziran 2014 Salı

Bir Rinso Hikayesi...

 
Rinso dan gelen etkinlik bilgisi zaten günümün ne kadar renkli geçeceğinin habercisiydi, nitekim de aynen düşündüğüm gibi çiçek kokularıyla karşılandık. Çiçekler, mis kokular, rengarenk ve tertemiz çamaşırlar ve biz sıcacık bir sohbet gerçekleştirdik.
 
  
Marka müdürü Ercan Bey ile Rinso'nun sıvı deterjanları hakkında güzel paylaşımlarda bulunduk. Daha az deterjanla daha çok çamaşır sloganıyla Kır bahçesi, Çiçek bahçesi, Akdeniz bahçesi çeşitleri ile tanıştık.
 
  Gülben Ergen'in yer aldığı reklam filmi ve müziği Rinso'nun 20. yılını kutlar nitelikte olmuş :) bir kez daha orada seyrettik ve beraber söyledik eğlenceli şarkısını:)
 
  Bizim evde çamaşır çok oluyor makinemin önünden ayrılamıyorum, bu durumdan da hiç şikayet etmedim çünkü çamaşırı olan bir ev  yaşayan bir evdir. Makinemden çıkardığım çamaşırların temizliğini ve mis kokusunu duymak da benim için paha biçilmezdir :)  
 
 
 Ve koku uzmanımız Vedat bey bizlere geçmişten günümüze deterjanın nasıl hayatımıza girdiğini, kokuların hayatımızdaki önemini vurguladı. Güzel koku her an aradığımız, temizliği ifade eden en büyük etkenlerden biri. Toz deterjan alışkanlığımı Rinso'nun sıvı deterjanını denedikten sonra atmış bulunmaktayım, daha az deterjanla daha çok çamaşır yıkayarak bütçeme de katkı sağlamış oldum...  
 
 
Bizlere de bu buluşmada yer veren Rinso'ya, Ercan Bey'e, Vedat Bey'e, Sobraz'dan Seda Korkmaz'a ve ben etkinlikteyken çocuklarımızla güzel vakit geçirip onları oyalayan sevgili eşime çook teşekkürler :)

12 Haziran 2014 Perşembe

Norge ile ailecek balık hazırladık...

 
Çocuklarımızla birlikte davet edildiğimiz etkinlikte küçükler çok eğlendiler. Bizlere fırsat vermeden hazırladılar balık menülerini :) Norge ile somon balığından 3 çeşit yemek hazırladık.

 
 
 
Bu etkinlikte anladım ki oğlum işini çok ciddi yapıyor, listede ki tarif neyse harfiyen uyguladı, arada yardım etmeye çalışsam da bu yemekleri yapmak oğluma düştü. Balıklarla farklı lezzetler denedik, bilgilendik. Damak tadınıza göre buyurun tariflerimize...

Yumuşak somon ruloları, salatalık ve göbek marul, soya dip
Somon:
100 gram somon fileto
Somonu ince dilimler halinde kesin.
Sebzeler:
1 adet havuç
1 adet salatalık
½ adet avokado
1 adet taze soğan
Tüm sebzeleri ince şeritler halinde kesin.
Marul:
5 yaprak göbek marul (iceberg)
Tüm marul yapraklarını ince şeritler halinde kesin.
Somon ruloları:
4 adet pirinç kağıdı
2 yemek kaşığı kişniş yaprağı
Pirinç kağıtlarını soğuk suya batırın ve kesme tahtasına yerleştirin.
Ortasına sebze, marul, somon ve kişniş yapraklarını koyun.
Kenarlarından katlayarak ruloları sıkıca sarın.
Soya dipi ile servis edin.
Soya dip:
1 yemek kaşığı bal
3-4 yemek kaşığı soya sosu
Limon suyu
Karıştırıp limon suyu ile tatlandırın
 

Poşelenmiş somon, salata, ekmek ve domates vinegret
Poşelenmiş somon:
1 litre su
2 adet havuç, doğranmış
1 adet soğan, doğranmış
3 adet defne yaprağı
½ yemek kaşığı karabiber tohumu
½ yemek kaşığı rezene tohumu
1 yemek kaşığı tuz
Tüm malzemeleri bir tencereye koyun ve kaynatın.
2 adet somon fileto, her biri  100 gram
Deniz tuzu 
Somon parçalarını derin bir kaba yerleştirin, filetoların üzerini 1 cm geçecek şekilde ılık sıvı ile kaplayın. İçleri güzel ve pembe oluncaya kadar yaklaşık 10 dakika bekletin, tuz serpip, servis edin.
Salata:
50 gram karışık salata
Zeytinyağ
Tuz ve biber
Salata yapraklarını zeytinyağ ile harmanlayıp, tuz ve biber ile lezzetlendirin.
Ekmek küpleri:
1 dilim tost ekmeği
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz ve biber
Ekmeği kabaca küpler halinde doğrayın, zeytinyağında kavurun / fırınlayın ve tuz biber ile lezzetlendirin.
Domates vinegret:
4 yemek kaşığı domates sosu
4 adet çeri domates, dörde kesilmiş
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı doğranmış fesleğen
Tuz ve biber 
Tüm malzemeleri karıştırın, tuz biber ile lezzetlendirin

Füme somonlu makarna salatası, brokoli, ve parmesan
Makarna:
150 gram pişmiş makarna
2 yemek kaşığı  labne
Tuz, biber ve 1 yemek kaşığı doğranmış dereotu
Tüm malzemeleri karıştırın, tuz biber ile lezzetlendirin.
Füme somon:
50 gram füme somon
Somonu ince şeritler halinde kesin.
Brokoli:
6 küçük parça brokoli
Zeytinyağ
Tuz ve biber
Brokoliyi tuzla suda şok haşlayın ve soğutun.  Tuz biber ve zeytinyağ ile lezzetlendirin.
Üst malzeme:
Rendelenmiş parmesan
Doğranmış dereotu
 
 
Bu güzel buluşmada bizlere de yer veren şef Jostein Medhus ,Maria Kivijarvi Heggen'e  ve Zarakol İletişim çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum :)
 
 

6 Haziran 2014 Cuma

Yaprak Sarma...

 
Sarma tutkunudur büyük oğlum, küçüklüğünden beri sarma tenceresini görmesi mutlu olmasına yetiyor. Kim sevmez ki dediğinizi duyar gibiyim. Zahmetli bile olsa tadından vazgeçilmez. Genelde çocuklar uyuduktan sonra bir radyo kanalı açıp sakin sakin sarmaya çalışıyorum. Bu sarmalarda dün gece pişirildi, sarması 1 saat, yemesi :)
Hayırlı bir hafta sonu diliyorum hepimize, herkes sağlıklı, herkes mutlu olsun. Mutfağınızdan yemek kokuları eksik olmasın inşallah. Yediğimiz her lokma şifa niyetine sağlık getirsin...
Sağlıcakla kalın.
 
Malzemeler:
1 kilo taze asma yaprağı
3,5 su bardağı Osmancık pirinç
2 büyük soğan
5-6 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, nane, dolma baharı
Yarım demet maydanoz
 
Yapılışı: Taze asma yaprakları güzelce yıkanarak ( yıkarken boylarına göre üst üste dizerseniz sarması kolay olur.)genişçe bir tencerede kaynatılır. ( benimkiler 20 dakika kadar pişti )yaprağın kalınlığına göre süre değişir.
Diğer taraftan soğanlar doğranır yağda çevrilerek pişirilir. Sarımsaklarda küçük doğranarak ilave edilir. Salçalar ve pirinç ilave edilir. Tuzu da eklenerek 2 bardak sıcak su eklenerek kısık ateşte suyu çektirilir. Altını kapadıktan sonra baharatları ve kıyılmış maydanoz ilave edilir. Ek olarak varsa taze nane de ilave ederseniz lezzetli oluyor. Yapraklar sarılarak en üstüne tuz ve limon dilimleri eklenir. Sıvıyağ gezdirilerek tabak kapatılır. Bire bir olacak şekilde yavaşça sıcak su eklenir ve orta ateşte 45 dakika kadar pişirilir. Pirinçlerinizin ve yaprağınızın cinsine göre süre değişebilir. Suyu azaldıkça ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Afiyet olsun.
 
 

5 Haziran 2014 Perşembe

Fındıklı, Şerbetli Tatlı...

 
Dün tatlı krizine giren ailem için hazırladım ve çok beğendiler. Şekerpare tadında sizlere de şiddetle öneririm :)
 
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı fındık (rondodan geçirilecek)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
 
Şerbeti için: 1,5 su bardağı su, 1 su bardağı şeker
 
Üzeri için; 1 paket krem şanti, 1 su bardağı soğuk süt
 
Yapılışı:
İlk önce şerbet için şeker ve su karıştırılarak kaynatılır. 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra kapatılır ve soğumaya bırakılır. Krem şantide sütle çırpılarak dolaba kaldırılır.
Yumurta, şeker güzelce çırpılır, galeta unu, hindistan cevizi,sıvıyağ, fındık, vanilya ve kabartma tozu da ilave edilerek beraberce karıştırılır. Yağlanmış büyük borcama döşenir. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar (30-35 dakika) pişirilir. Fırından çıkan sıcak kekin üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Kek şerbetini çekip soğuduktan sonra krem şanti güzelce döşenir. Dolapta 2-3 saat soğutulur ve servis yapılır. Afiyetler olsun
 
 
Kaynak: Lezzet sihirli tatlar