12 Mart 2009 Perşembe

Soğan Yahnisi...

Bu yemeğimi çok sık yapmıyordum, soğanları soymak biraz uğraştırıyordu ama bugün arpacık soğanlarımı yarım saat soğuk suda beklettim, soyulması eskiye nazaran daha kolay oldu. Tadı et yemeklerinden biraz farklı oluyor, çok rehalı bir lezzeti var. Osmanlı sofralarında ki o özel yemekleri andırıyor. Sanırım bunun sırrı da içerisinde yenibahar olması.

Malzemeler:
750 gr. yağsız kuşbaşı et
Yarım kilo arpacık soğan
2 çorba kaşığı sirke
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı yenibahar
1-2 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber

Yapılışı: Etler yağda kendi suyunu salıp çekene kadar pişirilir. (Ben daha sonra düdüklüye aktardım, 15-20 dakika etler yumuşayana kadar az suda pişirdim) Düdüklü kullanılmayacak sa etlerin üzerine çıkana kadar su koyulur, tekrar çekene kadar pişirilir. Etler pişmeye yüz tutunca, salça, soyulmuş soğanlar, sirke, sarımsak, yenibahar, tuz ve karabiberi ekleyip
üzerini hafif çıkacak kadar da kaynar su ekleyerek soğanlar yumuşayana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

10 Mart 2009 Salı

Ispanaklı Mantı...

Oğlumun kreşte mantıyı severek yemesi üzerine (maşallah), içine ıspanak da eklersem, sebzede yedirmiş olurum diyerek yaptığım mantıdır bu. Çok şükür ki itiraz etmedi, yemeseydi çook üzülecektim. Eşim mantının için de ıspanak yerine kıymayı tercih ederdi ama bu haliyle de beğendi. Tabi bu normal mantıdan biraz büyük oldu, içindeki malzemesini bol tuttum, hem fazla vaktimi almadı hemde lezzetli oldu.

Hamuru için; 3 su bardağı un, tuz ve su ile sert bir hamur yoğurdum. 1 cm kalınlığında açarak dilimlere ayırdım. (Dilimleri uzunlamasına biraz geniş tutarak, zarf şeklinde kapattım, siz üçgen de kapatabilirsiniz.)
İç malzemesi için; Yarım kilo ıspanak, 1 büyük soğan, pulbiber, tuz ve karabiber kullandım.
Güzelce yıkanıp doğranan ıspanakları kavrulmuş soğanlara ekleyerek, beraberce kavurdum. Tuzu ve baharatını ekleyerek suyunu güzelce süzdürüp, soğumaya bıraktım. Sulu kalırsa hamuru kapatmanız zor olabilir. Kaşık yardımıyla da suyunu süzdürebilirsiniz.

Mantıları kapattıktan sonra, 1,5 litre kadar kaynatılmış su, tuz, et suyu tablet ve bir miktar yağ dökülmüş tencerede 10 dakika kadar haşlanır. Sarımsaklı yoğurt ve yağda hafif çevrilmiş pul biberle servis yapılır. Afiyet olsun.

9 Mart 2009 Pazartesi

Tarçınlı Cevizli Bisküvi...

Oyun hamurundan sürekli kalıplar çıkaran oğlum için bu bisküvileri denemek istedim. Oğlum daha bebekken bu benim hayalimdi. Büyüsün derdim hep, büyüsünde birlikte kurabiyeler yapalım. Eğlencesine... Bugün hangi kalıptan şekil yapacağımıza o karar verdi ve sonra beraberce bisküvilerimizi yaptık. "Aaa seninki çok güzel oldu, benimki çok güzel oldu" diyerek :))) Oğlumda benimle ilk defa yiyecek tatlı birşeyler yaptığı için mutlu oldu. Yedimi derseniz 1 tane :) Bence tadı güzel oldu. Çayın yanına, tatlı minik ellerin yaptığı atıştırmalıklar...



Tarifi evdeki Türk Mutfağı isimli yemek kitabımı karıştırırken gördüm. Bu arada bütün arkadaşlarımın Kadınlar gününü kutluyorum.
Ve geçmiş Kandiliniz mübarek olsun. Sağlıklı, sıhhatli nice kandiller görmek temennisiyle...
Malzemeler:
2 adet yumurta
3/4 paket margarin
2 yemek kaşığı süt
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
2 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı şeker
Alabildiği kadar un
Yapılışı: Eritilmiş margarin, şeker, yumurta, süt çıppıcıyla iyice karıştırılır. Un, kabartma tozu, tarçın karışımın üzerine elenir, ceviz de eklenerek, şekil alabilecek kıvama gelene kadar un ilave edilir. Küçük parçalar koparıp elimizle 1 cm. kalınlığında açılır ve kalıpla şekil verilir. 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kadar ( üzeri hafif kızarana kadar) pişirilir. Dilerseniz beyaz ve kakaolu çikolataları benmari usulu eritip üzerlerine gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.

6 Mart 2009 Cuma

Çıtır Yufkalı Tavuklu Mantı...

İsmi ne olsun diye biraz düşündüm açıkçası, muhakkak bir ismi vardır ama ben bilmiyorum. Bu mantıyı evlendiğim ilk yıllar, yani 6 sene öncesine kadar çok yapardım. Blogumda nasıl olmadığı da bir muamma. Kendi arşivimde bulunması ve de unutulmaması için resimlemek istedim.

Yapılışı: 1 adet kemiksiz tavuk göğsü ve yanında suyunun lezzetli olması için 2 parça çorbalık tavuk kemiği birlikte haşlanır. Diğer tarafta 3 yufkayı, teker teker yarımay şeklinde katlayıp, sıkmadan bol kalacak şekilde ayrı ayrı rulo şekline getirip 3 cm. genişliğinde kesilir. 3 yufkaya da aynı işlem uygulandıktan sonra, yukarı da fırındayken fotoğrafını çektiğim gibi dizilir. Birbirlerine dayamanız gerekiyor yoksa açılıyorlar. 180-200 derece fırında kendilerini toparlayınca, hafif sallanır( Zaten kalıplaştıkları için açılmıyorlar) heryerinin eşit oranda çıtırlaşması sağlandıktan sonra, hemen servis esnasında üzerlerine kaynatmış olduğumuz tavuk suyu ile ıslatılır, fazla su çekip hamurlaşmaması için servis tabaklarına dizilir. üzerine didiklenmiş tavuk göğsü, onun üzerine sarımsaklı yoğurt ve zeytinyağında kızdırılmış salça ile servis yapılır.
(Kişi başı 1 yufka olarak düşünülebilir). Afiyet olsun.