28 Mayıs 2008 Çarşamba

Toyga çorbası

Arkadaşlar kusuruma bakmayın tarifi yazmakta biraz geciktim. Oğlum artık hep sokak istiyor. Çocukların okul çıkış saatlerine göre dışarı çıkıyoruz. Abla, abi diye deli oluyor. Kendi yaşıtlarına da bebek diyor :) Büyük insanlarla değilde, 7 ila 10 arası çocukların peşinden koşup duruyoruz :)
Bu çorbamı da şiddetle tavsiye ediyorum. Çok besleyici ve de hazırlıklarını yaptığın takdirde çok kolay. Evdeki 1 kilo nohutumu haşladım ve 1 er su bardağı olacak şekilde poşetlere koyup, derin dondurucuya attım.

Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı akşamdan ıslatılmış aşurelik buğday
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı un
8 bardak su ( Et suyu çok yakışır. Dilerseniz 4 bardak et suyu, kalanını su ilave edebilirsiniz.)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, nane, pulbiber

Yapılışı:
Akşamdan ıslatılmış aşurelik buğdayı süzüp yıkıyoruz. 6 bardak sıcak su ekleyerek, düdüklü tencerede yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Pişen buğdayımızı suyu ile beraber normal bir tencereye alarak içerisine haşlanmış nohutlarımızı ilave ediyoruz. 5 dakika kadar birlikte kaynadıktan sonra, başka bir tarafta karıştırdığımız 3 kaşık un ve 1 su bardağı yoğurdu ılıştırıp, tencereye yavaşça ekliyoruz.Koyuluğuna göre yaklaşık 2 su bardağı daha kaynamış su ekleyerek, kaynamasını bekliyoruz. Tuzunu ilave ediyoruz. 5 dakika kadar kısık ateşte pişirildikten sonra üzerine kızdırılmış, naneli, pullbiberli yağımızı döküyoruz. Afiyet olsun.
www.sedaningunlugu.com

22 Mayıs 2008 Perşembe

Tahinli, Cevizli Kemalpaşa ve Patlıcan faytonum...


İlk önce şunu söylemeliyim ki, çektiğim fotoğrafı ben çok beğendim. Fotoğraf makinamı seviyorum. Çok ileri düzeyde olmasa da benim işimi görüyor. Tatlımıza gelince, bilenler bilir ama bilmeyenlere kısaca anlatmak istiyorum. Kemalpaşa tatlısını üzerindeki tarife göre pişiriyorsunuz. Ben yarım paket pişirdim. Üzerindeki şeker miktarından biraz az koydum, daha hafif oldu. Yaklaşık 750 gr. suya 1,5 su bardağı şeker ekledim. Piştikten sonra soğumaya bıraktım. Üzerine tahin gezdirdim ve ceviz serptim. Çok ama çok lezzetli bir tatlı oluyor. Hem yapımı kolay hem de sunumu şık...


Bu yemeği yapışım biraz komik oldu. Biraz ondan, biraz bundan derken yine bu da çok lezzetli bir yemek oldu. Misafir ağırlanacak cinsten...
Malzemeler:
7 adet patlıcan
1 tavuk göğsü
3 domates
1 adet büyük boy soğan
4 sarımsak
2 dolmalık biber
1 yemek kaşığı dolusu salça
tuz, kekik
üzeri için dilimlenmiş kaşar
Yapılışı:
Patlıcanlar yıkanır. Fırında yüksek ateşte közlenir. Kabukları ayrılacak gibi olduğunda çıkarılır ve
temizlenir. Fırın tepsisine dizilir. Karnıyarık gibi ortaları açılır. Tuz serpilir. Diğer yandan çukur bir tavada 1 adet soğan kavrulur. Kıyılmış sarımsak eklenir.Kuşbaşı doğranmış tavuk etleri ilave edilir. Tavuklar suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Dolmalık biberler iri iri doğranır ilave edilir. 5 dakika kadar beraber pişirildikten sonra küp doğranmış domatesler ilave edilir. Pişen domatesin ardından tuz ve kekik eklenerek iç hazırlanır. Patlıcanların orta kısımlarına bol bol paylaştırılır. Sıcak suda eritilmiş salça tepsiye gezdirilir. Patlıcanların yarısına gelecek kadar daha su eklenir. Suyu için tuz serpilir.Fırına verilir. Bir müddet beraber piştikten sonra üzerlerine kaşar dilimleri koyularak erimesi beklenir. Hafif kızartıktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun.

21 Mayıs 2008 Çarşamba

Yumurtalı rezene ve Lavaşlı tost

Yine size, benim ilk defa denediğim rezeneyi tanıştırayım. Pazarda dereotu zannedip almak istememle tanışmış oldum :) Rezenenin iki türlüsü yapılıyormuş, 1. si kuzu etli yemeği, diğeride benim yaptığım gibi yumurtalı olanı. Tadı anasonu andırıyor. Lezzetli bir öğün yemeği diyebilirim. Çayını sürekli yapıyordum, Bebekken oğlumun gazına da iyi geliyordu. Biraz araştırma yaptığımda çok şeye iyi geldiğini öğrendim.

Yapılışı:
1 bağ rezene saplarından ayrılarak yıkanır. Tuzlu suda haşlanır. (Hemen olmuyor, en az 10 dakika) Haşlanan rezeneler çok küçük olmayacak şekilde kıyılır. 1 soğan doğranır, yağda çevrilir. Rezeneler ilave edilir. Beraber bir müddet kavrulur. Üzerine çırpılmış 3 adet yumurta, karabiber ve tuz gezdirilir, pişirilir ve afiyet olsun.

Acil durum tostu :) Çok acıkmıştım, dolapta hani şu paketlerde satılan 10'lu lavaşlar varya, hemen aldım içine 2 dilim kaşar ve yarım çay kaşığı pulbiber gezdirdim. Hani atıştırmalık birşeyler yemek istediğinizde size hatırlatma olsun dedim. Tost makinesinde pişirdim. Benim tost makinam öyle elektrikli olanlardan değil. Hani şu bildiğin ocakda olanlardan. Tadını değişemeyeceğim emektarım :)

18 Mayıs 2008 Pazar

Varan 3...

Çok önce örmeye başladığım yastık kılıflarım nihayet 3 tane oldu. Ördükçe ev renklendi, ördükçe ben heveslendim. Şimdi 4. yastığım için kafamda şekil belirlemeye çalışıyorum. Örmek isteyenler içinde, bir fikir olsun diye önden ve arkadan çektiğim fotoğrafı ekledim. Arkada gördüğünüz düğmelerde, içerisinde olan renkler gibi 3 renkten oluşuyor. Yeşil, krem ve kahverengi...

12 Mayıs 2008 Pazartesi

Kremalı mantar çorbası, Körili,biberli tavuk ve oğlumun Anneler günü hediyesi...

Yine bir hafta sonunun başı ve yine, yeni bir pazartesi...

Öncelik kremalı mantar çorbasına ait. Harika çok lezzetli oluyor. Genel bir tarif ama blogumu eğer başından sonuna takip ettiyseniz, mantardan yapmadığım yemeğin olmadığını görürsünüz. O kadar çok seviyorum yani :)
Çorbada farklı ne olabilir diye araştırma yaparken, tereyağında kızdırılmış yeşil soğan gözüme ilişti. Gerçekten lezzetler birbirini tamamladı.

Malzemeler:
1 paket mantar
4 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 paket krema
Tepeleme 3 çorba kaşığı un
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağ
1 adet ince kıyılmış yeşil soğan
tuz ve yarım çay kaşığı kadar şeker.

Yapılışı:
Kıyılmış sarımsaklar tereyağında çevrilir. Un ilave edilir. Yıkanmış ve küçük doğranmış mantarlar ilave edilir. Suyunu salana kadar ara ara karıştırılır. Süt ve su eklenerek topaklanmaması için karıştırılır. Kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırılarak kıvamına gelmesi sağlanır. Eğer çorba koyu olduysa üzerine sıcak su veya sıcak süt ekleyerek kıvamına getirebilirsiniz. Tuzunu ve şekerinide ilave ederek, kreması ile buluşturulur. Kaynadıktan 1 dakika sonra ocağın altı kapatılır. Tereyağında yeşilsoğan hafif kızdırılarak çorbaya dahil edilir. Afiyet olsun.



Ve sırada körili tavuk tarifim var. Daha önce de bloguma tavuk pirzoladan yapılmış bir tarif eklemiştim. Bu seferkinde; Bir tavuk göğsü kuşbaşı doğranır, 1 adet büyük boy soğan küp küp doğranır. Sıvıyağda soğanlar kavrularak, tavuk etleri ilave edilir. 5 dakika kadar beraber pişirilerek üzerine 2 adet sivribiber ilave edilir. Beraber yine birkaç dakika piştikten sonra 3 adet domates küp doğranır ve eklenir. Sıcak suda eritilmiş 1 yemek kaşığı salça ve birebir olacak şekilde sıcak su ilave edilir. Pişmeye bırakılır. Tavuklar yumuşamaya başlayınca 1 çay kaşığı köri, 1 çay kaşığı karabiber ve tuzu ilave edilir. Afiyet olsun.


En son olarak da oğlumun minik elleriyle uzattığı karanfil. Anneler gününün anlamını bilmese bile, annesine çiçek uzatan oğlum beni ne kadar çok sevindirdiğini ancak büyüyünce anlayabilir...



9 Mayıs 2008 Cuma

Anneler Gününüz Kutlu Olsun...

Resim:Penelope Dullaghan

8 Mayıs 2008 Perşembe

Yeşil fasulye bu kadar tatlı olur mu!...

Cumartesi pazardan yeşil fasulye aldım. Satan amcayı kıramadım diyemi yoksa çok güzel göründüğü için mi bilemiyorum 1,5 kilo tarttı verdi. Poşeti elime alır almaz aklım başıma geldi ama fasulyeler çok lezzetliydi gerçekten. Bir yemek bu kadar mı tatlı olur. Tabi pişirme şeklininde büyük rolü var. Ben içi çukur bir tencereye ilk önce iri bir soğanı yarımay şeklinde doğrayıp, yarısını tencereye döşüyorum. Fasulyemin yarısını kullandım. Yıkayıp ayıkladığım fasulyeninde yarısını döşüyorum. Araya, kalan yarım soğanı ve bir adet soğanı daha yarımay şeklinde doğrayıp döşüyorum. 3 adet orta boy patatesi elma dilimi şeklinde kesip soğanların üzerine döşüyorum. Üzerine iri bir domatesi doğruyorum ve en son kalan fasulyeyi döşeyip 1 adet daha domates üzerine dizerek, tuzunu, yarım çay bardağı zeytinyağı ve birazda sıvıyağ gezdirdikten sonra, 1 çay bardağı kadar sıcak suyunu ekleyerek kısık ateşte kapağı kapalı pişmeye bırakıyorum. Hiç karıştırmadan, suyunu kontrol ederek pişirip ılınmasını bekliyorum. Şeker tadında oluyor :) Anlatması biraz uzun oldu ama anlattığım kadar uzun sürmüyor. Toplamda, 750 gr.fasulye, 3 orta boy patates, 2 büyük domates, 2 iri soğan, zeytinyağ, sıvıyağ ve tuz kullanılıyor. Afiyet olsun.



Fasulyemin yarısını da kaynar suya atarak 2-3 dakika kaynattım. Kevgirle süzgeçe alarak soğumasını bekledim. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya kaldırdım. Daha kışa hazırlık zamanı gelmediği için içine domates eklemedim. Kısmet olursa haftaya çıkarıp pişiricem zaten.

7 Mayıs 2008 Çarşamba

Sigara Börekleri...

Değişiklik yapmayı seviyorum. Sigara böreklerimde kimisi pastırmalı, kimisi beyaz peynirli, kimisi kaşarlı sucuklu ve de sosisli... hepsi birbirinden lezzetli oluyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. İlerde hayalim şirin bir yer açmak. Hayal işte, olmayacak bile olsa, hayal etmek güzel... :)

4 Mayıs 2008 Pazar

Peynirli Omlet

Pazar günlerimiz "bu sabah ne yesek" ile başlıyor. Kahvaltı da, en azından hafta sonları güzel şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu omlet de bizim özellerimiz arasında. Herkes yapılışını biliyor ama, eklemek istediğim, omleti pişirdikten sonra tavadayken yarısına peynirli,maydonozlu, pulbiberli harcı koyup, üzerine yumurtayı kapatıyoruz. Hafif peynirler ısınıyor ve servis yapıyoruz.( Peynirin tuzuna dikkat etmek gerekiyor. Hafif tuzluysa, yumurtaya tuzunu az koymak lazım) Afiyet olsun.