26 Şubat 2008 Salı

Yaprak sarma

Dün derin dondurucudaki yapraklarımı bugün sarmayı planlayarak çıkarttım. Kendimce bir iç hazırlayarak, eşiminde beğendiği çok lezzetli sarmalarım oldu :)

Malzemeler:
Yarım kilo salamura yaprak
1 çorba kaşığı salça
Yarım çorba kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
3 adet orta boy soğan
1,5 su bardağı yıkanmış pirinç
Nane, tuz, karabiber

Yapılışı:
Yapraklar ılık suda yavaşça yıkanır. Hafif sıkılarak suyu süzdürülür. Küp doğranmış soğanlar yağda kavrulur. Salçaları eklenerek karıştırılır. Ocaktan alınarak içerisine yıkanmış pirinç, tuz, baharat, rendelenmiş sarımsağı eklenir. Yaprakların içerisine yeteri kadar koyularak sarılır. Üzerini az geçecek kadar kaynatılmış su ilave edilir. Yaprakların üzerine tabak ters çevrilir ve kapağı kapalı olarak orta ateşte pişirilir. Afiyet olsun.





24 Şubat 2008 Pazar

Tavuk şnitzel

Sıcak yaz günlerinde susamlı ekmeğin içerisine şnitzel, üzerine ketçap, mayonez ve kıvırcık ile süsledikten sonra yanına serin bir içecek alarak, gidebileceğiniz en yeşillik yere oturup, ayakkabılarınızı çıkartıp bu ekmeğin keyfini çıkarabilirsiniz. Genelde herkesin evinde yapılan ama nedense bu aralar benim yapmayı unuttuğum bir tarif :) Hatırlamış olmaktan çok mutluyum...

Yapılışı:
1 bütün tavuk göğsü fileto kestirilir.
Yayvan bir tabağa 2 adet yumurta+bir tutam tuz karıştırılır.
Başka bir kaba bolca galete unu dökülür.
Yine başka bir kaba 2 kaşık un,1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz karıştırılarak koyulur. Fileto kesilmiş tavuk etleri ilk önce una bulanır, fazlası süzdürülür, daha sonra yumurta karışımına bulanır ve en son galete ununa güzelce batırıldıktan sonra orta ateşte arkalı önlü kızartılır. Afiyet olsun.

23 Şubat 2008 Cumartesi

Sodalı Kurabiye

Bir kurabiye tarifi bu ama yediğin zaman sanki cevizli, tarçınlı kek tadında. Geçen gün televizyonda kanalları gezerken, telefona bağlanan bir bayan bu tarifi verdi. Bana ilginç geldiği için not aldım. Uygulamak bu güne kısmet oldu. Ben beğendim umarım sizde beğenirsiniz :)

Malzemeler:
4/3 su bardağı şeker
1 şişe soda
1 şişe soda şişesi kadar sıvıyağ
Kabartma tozu, Vanilya, Tarçın
Yarım su bardağı kadar dövülmüş ceviz veya fındık veya kuru üzüm olabilir.
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Bütün malzemeler karıştırılır. Ele yapışmayacak bir hamur elde edilir. Yuvarlanıp ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca servis yapılır. Afiyet olsun.

21 Şubat 2008 Perşembe

Bizim orada "Çizleme" derler...

Her yerde farklı isimle bilinir. Kimisi akıtma der, kimisi çizleme... Sabah üşenmedim aklıma geldi, eşim uyandığında sürpriz olsun diye pişirdim. Çok pratik denemenizi tavsiye ederim. Özellikle tuzlulardan peynirle, tatlılardan vişne reçeliyle çok güzel oluyor :)

Yapılışı: 2 yumurta derin bir kabın içerisine kırılır, çırpılır. Üzerine 3 bardak un eklenir. Tuz ve 1 paket kabartma tozu ilave edilir. Tavaya dökülebilecek miktarda su eklenerek çırpılır. Bu ölçülerle 6 parça çıkıyor. 1 çay kaşığı kadar margarin teflon tavada eritilir. Karışım tavaya akıtılarak güzelce döşenir. Arka yüzünü pişirirken de yine margarin eklenir. Afiyet olsun.

17 Şubat 2008 Pazar

Zeytin yıkama operasyonu...

Zeytin yemek güzeldi ama yıkamasını gerçekten sevmiyordum. Kendimce bir yöntem buldum. Gerçekten çok işe yarıyor :))



Eliniz hiç yağlanmadan sofranıza getiriyorsunuz.

15 Şubat 2008 Cuma

Havuç salatası

Bir pazartesiyi gördüm, birde cumayı. Artık hafta aralarını hatırlamaz oldum. Sadece ben değilim galiba, çoğu insan aynı fikirde. Ne mutlu bize ki hayatımıza güzellikler katabiliyorsak...
Bugünkü mutfak maceramdan salata, kendini tanıtmak için görücüye çıktı. Umarım bilenlere hatırlatma, bilmeyenlere de güzel bir fikir olur.

Yapılışı:
3-4 adet iri havuç temizlenerek rendelenir. Tencereye 1 çorba kaşığı kadar sıvıyağ dökülerek üzerine havuçlar ilave edilir. Kapağı kapatılarak havuçlar yumuşayana kadar, ara ara karıştırılarak pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra içerisine doğranmış yarım demet dereotu ilave edilir. Servis esnasında sarımsaklı yoğurtla karıştırılır. Afiyet olsun.

Fırında kızarmış patates


Patates kızartmasını çok seviyorum ama fırında yaptığım daha lezzetli ve de çok hafif oldu. Elma dilimi kesilmiş patatesler pulbiber, kekik, tuz ve az zeytinyağı ile harmanlanır. Borcama veya pişirme kağıdının üzerine koyularak 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

11 Şubat 2008 Pazartesi

Makarna ve Mercimek

Evde mercimek pişiyorsa mutlaka diğer ocakta da makarna haşlanıyordur :) Ben bu ikiliyi birbirine çok yakıştırıyorum. Akşamdan ıslatılmış mercimeği, soğan , salça, biber salçası ile pişiriyorum. İstenirse içerisine kıymada ilave edilebilir. Servis esnasında tabaktaki makarnanın üzerine dökerek Afiyetle yenilir.

10 Şubat 2008 Pazar

Patatesli sarma börek


Bu lezzetli tarifi sevgili Tombuk'un blogunda gördüm. Gerçekten çok lezzetli bir tarif. Yapılacak listemde çok fazla bekletmeden uyguladım, çünkü ben patatesli böreği çok seviyorum :)
Tombuk blogunda çok güzel anlatmış bende kendimce tarifini ekledim.


Malzemeler:
3 yufka
7 adet haşlanmış patates
100 gr. tuzsuz beyaz peynir
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Tuz, karabiber
Üzerine sürmek için 2 yumurta sarısı+1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Haşlanan patatesler güzelce ezilir. İçerisine peynir, margarin, süt, tuz, karabiber ilave edilerek sürülebilir kıvama getirilir. Eğer koyu olduysa bir miktar daha süt ilave edebilirsiniz. İlk yufka tezgaha serilir. 1 çay bardağı sıvıyağ ve 1 çay bardağı su karıştırılır, serdiğimiz yufkanın üzerine bir miktar gezdirilir. Patatesli karışımda sürülerek üzerine ikinci yufka kapatılır. Aynı işlemleri kalan 2 yufkada da uygulayarak rulo haline getirilir. Ortadan ikiye bölünerek 1 gece dolapta bekletilir. Bir parmak kalınlığında kesilerek üzerlerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürülür. 200 derece ısıtılmış fırında altı, üstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

8 Şubat 2008 Cuma

Körili tavuk

Yemeğin resmini dün bloguma ekledim ama ancak tarifini yazabiliyorum. Oğlum öğlen uykusuna yatınca bende soluğu bilgisayarımın başında aldım. Denemenizi tavsiye ederim. "Aklıma birşey gelmiyor, ne yapsam, çok da uğraşmak istemiyorum" derseniz yerinde bir tarif :)
Yanında terayağlı pirinç pilavı tavsiye ederim.

Malzemeler:
6 parça tavuk pirzola
Tepeleme 1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı köri
3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
Tuz, Karabiber

Yapılışı:
Tavuk etleri yıkanır, derisi soyulur. Yayvan bir tencerede veya kapaklı bir tavada bütün tavuklar arkalı önlü 5 dakika kadar kızartılır. Üzerine sıcak suda eritilmiş salça gezdirilir. Bir miktar daha sıcak su eklenerek tuzu ve körisi ilave edilir, kapağı kapatılır. Orta ateşte tavuklar pişirilir. Karabiberi serpilerek ocaktan alınır. Afiyet olsun.

5 Şubat 2008 Salı

Etli lahana sarması

Uzun zamandır yapmıyordum ama itiraf etmeliyim çok özlemişim :)

Malzemeler:
Küçük boy lahana
400 gr. kıyma
1 Nescafe fincanı pirinç
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 adet orta boy soğan
Karabiber, nane, tuz
Üzerine dökmek için 1 yemek kaşığı salça

Yapılışı:
Lahanalar yaprak yaprak ayrılarak yıkanır. Kaynar suya 4 seferde azar azar atılarak 2-3 dakika haşlanır. Orta damar kısımları çıkarılır. Diğer yandan kıyma, pirinç, salçalar, küçük doğranmış soğan ve baharatlar ilave edilerek yoğrulur. İstenilen büyüklükte lahanalar ikiye bölünerek sarılır. Tencereye dizilerek sıcak suda eritilmiş 1 yemek kaşığı salça gezdirilir. Üzerine çıkacak kadar sıcak su eklenerek, lahanaların üzerine tabak ters çevrilir. Kapağı kapatılır. Orta ateşte pişirilir. Afiyet olsun.

4 Şubat 2008 Pazartesi

Muzlu tatlı

Yorucu bir hafta sonundan sonra, yeni bir haftayla herkese merhaba :) Yorucu diyorum çünkü cumartesi günü ablam dünya evine girdi. Allah hayat boyu mutlu, huzurlu bir ömür sürmelerini nasip etsin inşallah. Bundan başka olarak bilgisayarım çöktü. Eşim 3 gündür bütün herşeyi yeniden kurdu. Yeni doğmuş gibi olan bilgisayarım ve ben, bugün sütlü tatlıyla merhaba demek istiyoruz :)

Malzemeler:
125 gr.margarin
1 kilo süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket vaniya
3 adet muz
1 paket kakaolu petibör bisküvi

Yapılışı:
Margarin eritilir, un eklenerek karıştırılır. Süt, şeker ilave edilir. Çırpıcı ile muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır. Ocaktan alınca vanilya eklenir. Mikserle 10 dakika karıştırılır. Islatılmış
kare tepsiye muhallebi dökülür. Soğumaya bırakılır. Petibör bisküviler robotta toz haline getirilir. Soğuyan muhallebiyi istenirse kare parçalar kesilerek ortasına muz dilimleri yerleştirilir ve yine kare parçayla üzerini kapatıp bisküviye bulayabilirsiniz. Ya da yukarıdaki resim gibi muzu uzun kesilmiş bir parçanın baş tarafına koyarak dolayabilir ve yine bisküviye bulayabilirsiniz. Afiyet olsun.